Огроман допринос руских добровољаца који су страдали за правду

12.04.2019.

Поводом Дана руских добровољаца и 26 година од њиховог страдања у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, данас су положени вијенци код Спомен-крста на брду Град у Вишеграду и служен парастос код споменика руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан.

Савјетник министра рада и борачко инвалидске заштите Милан Торбица рекао је да је допринос руских добровољаца огроман, јер је 37 њих погинуло, а око 700 је добровољно учествовало у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Наша браћа по крви и вјери прешли су хиљаде километара како би помогли српском народу да се одбрани, који је био у безизлазној ситуацији. Овај споменик нам служи да се подсјећамо да су они вјечно са нама, јер када је било најтеже, осјећај да имате тако битног и јаког пријатеља уливао је снагу и нама борцима Војске Српске, тако да смо уз њихову помоћ лакше створили Републику Српску, чији су и они дио“, нагласио је Торбица.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да су Руси пружали помоћ вијековима, па тако и у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Једино су браћа Руси у цијелом свијету били са нама, наочиглед свега и наочиглед свих и једино су они били спремни да са нама страдају за правду, слободу и отаџбину. Долазећи из далеке Русије, они нису имали никакав лични циљ нити корист, осим да нама помогну да се јуначки боримо за своје право на живот и да не дозволимо да нас поробе, протјерају и униште“, нагласио је Милетић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да је допринос руског народа за стварање Републике Српске огроман и да ће општина данашњи датум подржавати и у наредном периоду.

„Подсјетио бих и на све оне Србе који су дали своје животе или дијелове тијела за стварање Српске, а на нама је да његујемо и обиљежавамо ове датуме који су важни за српски народ“, рекао је Ђуревић.

Он је захвалио свима који су данас дошли у великом броју да обиљеже Дан руских добровољаца, нагласивши да то показује да српски народ има развијену свијест према овом датуму.

Предсједник општинске Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је данашњи датум један од најзначајнијих за Вишеград и Републику Српску.

„Надамо се да ће ово обиљежавање бити увијек, јер пријатељство између српског и руског народа траје од давнина, а сматрам да наш дуг никад неће престати, јер људи из друге државе који дају живот за Републику Српску су велики јунаци и то је велика ствар“, истакао је Савић.

Предсједник удружења Српско-руске заједнице „Завјет“ Саво Цвијетиновић рекао је да је на захтјев овог удружења 12. април прихваћен од Владе Републике Српске да уђе у календар значајних датума за Српску.

„Споменик руским добровољцима у Вишеграду подигнут је као знак наше захвалности за помоћ коју су нам пружили у вријеме кад смо се осјећали у свијету усамљени и нисмо имали помоћ са стране, а осјећај блискости српског и руског народа дошао је до изражаја у току одбрамбено-отаџбинског рата“, нагласио је Цвијетиновић.

Командант Првог козачког добровољачког одреда Војске Републике Српске вишеградске бригаде Виктор Заплатин рекао је да су у Вишеград дошли првог дана 1993. године како би помогли српском народу.

„Званична политика Русије у то вријеме није дозвољавала помоћ Србији, тако да је сва помоћ ишла из народа и организацијом народа. Козачки одред је учествовао у важним биткама за одбрану Вишеграда, као што су битке на Заглавку, Турковићима и Рудом, тако да смо заједничким активностима одбранили Вишеград“, рекао је Заплатин.

На централни споменик руским добровољцима вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске, представници Борачке организације Републике Српске и општинске Борачке организације Вишеград и делегација министра рада и борачко инвалидске заштите Српске.

Вијенце су положили и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, представници Српско-руске заједнице „Завјет“, руског мото-клуба „Ноћни вукови“, представници удружења бораца рата од 1990. године, Удружења „12. април“ са Косова и Метохије, ветерани Ужица и Златиборског округа, као и Друштво црногорско-руског пријатељства „Петар Први“ из Подгорице и Бара.

СРНА