Одржано стручно предавање о карциному дојке

12.12.2017.

Удружење жена обољелих и лијечених од рака дојке „Аска“ у сарадњи са општином Вишеград и Домом здравља организовало је предавање о теми самопрегледа и рака дојке, како би и на овај начин указали на значај правовременог откривања ове опаке болести.

Специјалиста радиолог вишеградског Дома здравља Соња Митрашиновић рекла је
да је број обољелих жена у порасту, да је међу њима све више жена млађе животне доби, те да је све више жена које се љекару јављају у поодмаклом стадијуму болести.

„Ову болест можемо излијечити само ако се на вријеме открије, зато су важни самопрегледи дојке и ако се примијети нешто одмах се треба јавити љекару за даљу дијагностику“, навела Митрашиновићева.

На стручном предавању организованом за жене запослене у општини, Митрашиновићева је рекла да је стална едукација о овој теми веома важна, не само за жене већ и за мушкарце, јер болест погађа и њих.

Она је истакла да се ова предавања одржавају и за ученике Средње школе, те за запослене у различитим установама.

Предсједник Удружења обољелих и лијечених од рака дојке „Аска“ из Вишеграда Светлана Новаковић наводи да се на све начине, па и оваквим предавањима мора подићи свијест о самопрегледу дојке, како би се смањио број обољелих који је у посљедњих неколико година у порасту.

Удружење „Аска“ у Вишеграду постоји 11 година и има око 30 чланова.

СРНА