Одржано Српско сијело уз звуке гусала и изворне пјесме

14.01.2018.

У Вишеграду је одржано Српско сијело у организацији Гусларског друштва и Мушке изворне пјевачке групе „Раде Јамина“ из Вишеграда, које је окупило љубитеље српске изворне пјесме.
Предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“ Дарко Лечић рекао је да се Српско сијело одржава традиционално и да је циљ окупљања да се чује српска изворна пјесма, да се чују гусле, да се људи друже, да се очува српска традиција, јер су гусле дуго времена биле и остале вјеран чувар српске историје.

Он је нагласио да су гусле, у тешким и бурним временима, очувале оно што историја није забиљежила или није хтјела да забиљежи, те изразио надање да ће ово сијело бити генерацијска обавеза која ће се преносити са кољена на кољено.

Члан Гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева Велибор Живановић рекао је да се ова два гусларска друштва дуго времена друже, те да радо долази на сијело.

„На Српском сијелу сам уз гусле пјевао пјесму `Смрт попа Мила Јововића`. То ми је омиљена пјесма, јер су моји почеци везани за њу“, додао је Живановић и нагласио да је циљ овог сијела отргнути од заборава српску традицију, гусле и старо изворно пјевање.

Учесницима Српског сијела обратио се и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је изразио задовољство очувањем српске традиције. „Изузетно ми је драго да његујете српске пјесме и инструмент гусле, а општина ће наставити да помаже Удружење и овакве и сличне манифестације, које доприносе културној баштини“, додао је Ђуревић.

СРНА