Одржано предавање за малинаре

18.03.2017.

За малинаре са подручја општине Вишеград данас је одржано предавање о производњи малине, технологији и подизању засада.

Професор Пољопривредног факултета Универзитета Источно Сарајево Мирко Кулина рекао је да је Вишеград погодан за садњу малине и да ће данашње предавање бити од користи и онима који планирају да се баве малинарством, као и онима који су у том послу више година.

Он је истакао да Пољопривредни факултет има добру сарадњу са локалном заједницом, те да му се сви заинтересовани могу обратити када им је то потребно.

Самостални стручни сарадник за локално-економски развој у општини Вишеград Радмило Михајловић рекао је да ова локална заједница издваја значајна средства за развој пољопривреде и да је у протеклих неколико година овдје убрзан развој малинарства.

„Из општинског буџета за дунум засађене малине биће издвајано 400 КМ, а планирано је и унапређење пољопривредне производње. Средства ће бити усмјерена и за набавку опреме и објеката“, додао је Михајловић.

Он је истакао да општина подстиче пољопривреднике, што посебно користе незапослени људи, јер на тај начин стичу приходе за свој живот.

Предсједник Удружења малинара „Ластар“ Владиша Јошиловић рекао је да свако предавње добро дође, посебно јер се ради на томе да се обезбиједи здрав сертифокован материјал.

Предавање под називом „Сусрети малинара у прекограничном региону Дрина – Тара“ одржано је у организацији општине Вишеград, а у сарадњи са Сталном радном групом за регионални рурални развој.

СРНА