Одржано предавање средњошколцима поводом Свјетског дана борбе против рака

06.02.2023.

Ученици Средњошколског центра „Иво Андрић“ слушали су предавање специјалисте пулмолога Горана Лончаревића који је говорио о начинима борбе против злоћудних болести, поводом Свјетског дана борбе против рака.

Лончаревић је упознао средњошколце да је рак је због високе учесталости и стопе смртности прозван епидемијом модерног доба, али да је могуће утицати на број обољелих спречавањем различитих ризичних фактора као и раним откривањем болести.

„Јако је важно да што већи број људи усвоји што више знања о малигним обољењима те спозна важност здравог начина живота и одазивања на превентивне претраге“, рекао је Лончаревић.

На предавању је закључено да су превентивни прегледи и правовремено дијагностификовање болести сигуран пут до оздрављења.

Светлана Новаковић ученицима је испричала своје искуство са раком.

Она им је поручила да брину о свом здрављу, да раде самопреглед, да вјерују љекарима и да дају подршку особама које се боре са раком.

Једна од организатора предавања, која је и члан Локалног тима Асоцијације средњошколаца у БиХ Сара Кнежевић рекла је да је ово друга активност локалног тима и да је предавање одржано јер сматрају да се о овој теми мало говори.

„Доста људи се бори са овом болешћу, неки се изборе, а неки нажалост не и због тога је јако важно да се о овоме прича како би се подигла свијест о важности здравих навика. Поносна сам на чланове свог тима, који су својим радом и креативношћу допринијели успјешној реализацији овог пројекта“, истакла је Кнежевићева.

Организатор предавања је Асоцијација средњошколаца у БиХ у сарадњи са Домом здрвља Вишеград, а циљ је подизање свијести и унапређење информисаности младих.

Асоцијација средњошколаца је невладина, нестраначка и неполитичка организација која дјелује на подручју цијеле БиХ. Циљ организације је да окупи средњошколце широм БиХ и подстакне их да се боре за свој положај и своја права.

Међународни дан борбе против рака обиљежава се сваког 4. фебруара. Унија за међународну борбу против рака покренула је обиљежавање овог датума још 2000. године како би се оснажиле активности појединаца, заједница и влада с циљем предузимања конкретних и дјелотворних мјера у борби против карцинома.