Одржано предавање о заштити малине

20.02.2018.

У Вишеграду је у оквиру зимске школе за малинаре одржано предавање о заштити малине, а ускоро би требало да почне и практична обука за прољетне радове у малињацима у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Представник Министарства Драган Бејатовић рекао је да је предавање организовано како би што више малинара било укључено у учење о правилном узгоју ове културе.

„Наши малинари не воде рачуна чиме прскају малине, те смо мало већу пажњу посветили теми исхране малине. Ђубрење је веома битна ставка у развоју ове културе, а њена заштита је на првом мјесту“, навео је Бејатовић.

Он је додао да ће ускоро стручњаци са малинарима радити и на терену, односно радиће се практична обука за прољетне радове у малињацима.

Према његовим ријечима, сви малинари ће добити и сертификате о завршеној зимској школи, што ће им помоћи при сертификацији производње.

Директор Пољопривредне задруге Вишеград Бојан Чабак, која је сарадник министарства у организацији предавања, рекао је да ова Задруга окупља произвођаче из свих области.

„Узели смо учешће у предавању, јер се малина узгаја на подручју Вишеграда. Клима јој погодује, али је за малину лоша већа влажност ваздуха“, додао је Чабак.

Предсједник Удружења малинара „Ластар“ Владиша Јошиловић рекао је да су оваква предавања добро дошла, јер узгајивачи могу научити како да узгој малине на овом подручју прилагоде климатским промјенама.

Јошиловић има око 600 дунума засада под малином.

СРНА