Одржано предавање о производњи млијека

04.12.2018.

У Вишеграду је данас пољопривредним произвођачима одржано предавање о хигијени млијека, исхрани и здрављу музних крава, те поступку производње и Правилнику о квалитету свјежег сировог млијека.

Виши стручни сарадник за сточарство при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Свјетлана Мичић каже да је циљ ових предавања да пољопривредни произвођачи на својим фармама производе не само већу количину, него што квалитетније млијеко.

„Да би произвели квалитетно млијеко морају да воде рачуна о исхрани музних грла, хигијени и здрављу својих животиња, а прије свега о утицају свих парагенетских фактора у односу на генетске, јер сваки пољопривредни произвођач мисли да ако има добру расу имаће и доста млијека, а то није тако“, сматра Мичићева.

Мичићева је истакла да ће сличних предавања и практичних обука на терену бити и у зимском периоду, гдје ће акценат бити на исхрани музних грла и правилном узимању узорака млијека.

„То радимо да би пољопривредни произвођачи могли да остваре и подстицај од Министарства који износи 0,30 КМ /по литру млијека/, а постоји и могућност веће добити јер говедарство као грана сточарства има прилив новца током цијеле године“, наглашава Мичићева.

Према њеним ријечима, оваква предавања су веома важна због унапређења пољопривредне производње у Вишеграду, додајући да пољопривредници не требају да буду самоуки, јер могу да науче много корисних ствари и од представника Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Српске, као и локалне заједнице.

Предавање су одржали представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске у сарадњи са општином Вишеград.

СРНА