Одржано предавање о опасностима клизишта

13.12.2018.

Представници Републичког завода за геолошка истраживања Републике Српске одржали су данас у Вишеграду предавање о опасностима клизишта, презентујући карту склоности терена ка клижењу тла у овој општини.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ова општина једна од четири у Републици Српској које имају овакве карте и која могу послужити за разна истраживања, а и за било какву изградњу у наредном периоду.

„Карте ће бити доступне свима који су заинтересовани, а моћи ће да их погледају у Одјељењу за урбанизам у општини Вишеград“, рекао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, општина Вишеград има веома добру сарадњу са Геолошким заводом Републике Српске, подсјећајући да се клизишта и поплаве не смију занемаривати.

„Против тога се морамо унапријед борити и стварати предуслове да се такве појаве што мање стварају, а тамо гдје се појаве морамо на вријеме реаговати да би помогли нашем становништву да се не би проширило“, навео је Ђуревић.

Директор Републичког завода за геолошка истраживања Српске Драган Митровић навео је да је карта склоности размјера 1:25.000 и да је то прогнозна карта.

„Њен циљ је да помогне локалним управама у превентивном дјеловању и спријечавању штета од клизишта која настају зависно од геолошке грађе и нагиба терена, учесталости падавина, подземних и површинских вода“, рекао је Митровић.

Представник Републичког завода за геолошка истраживања Српске Цвјетко Сандић навео је да је низом истраживања утврђено да на територији општине Вишеград постоји неколико мјесних заједница које имају природну предиспонираност ка развоју процеса клижења.

„Зоне гдје очекујемо да се клизишта могу десити су дијелови мјесних заједница или локалитета као што су Рујиште, Каменица, Клашник, Каоштице и Вељи Луг“, истакао је Сандић.

Он је додао да се теренским посјетама може закључити да је приличан број клизишта посљедица људског фактора.

„Превентивно се може дјеловати у спријечавању настанка клизишта, а ту се мисли на правилно дренирање површинских вода, пошумљавањем, као и правилним и квалитетним засјецањима падина“, истакао је Сандић.

СРНА