Одржано књижевно вече поводом 125 година од рођења Иве Андрића и 115 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“

10.10.2017.

 

У спомен-учионици Иве Андрића у Вишеграду, синоћ је свечаним програмом у оквиру књижевне вечери, обиљежено 125 година од рођења нашег јединог нобеловца и 115 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „ Просвјета.“

Професор Српског језика и књижевности Дивна Васић овим поводом је истакла да су  сви посјетиоци имали прилику да се подсјете на Андрићев живот, стваралаштво и пишчев боравак у Вишеграду, гдје је дошао 1894. године и ту завршио Основну школу.

„ Андрић је и као студент и као дипломата долазио у Вишеград, све до своје 27. године док су му били живи тетак и тетка, Иван и Ана Матковшик“, истиче Васићева.

Према њеним ријечима, његов наредни долазак везује се за 1953.годину, када је већ био познати југословенски писац јер је претходно 1945.године објавио три ремек дјела наше књижевности.

Кроз пројекцију документарног филма, присутни су били у могућности да се подсјете да је Андрић 1963. године у Вишеград дошао овјенчан као нобеловац те да се његова последња посјета овом граду везује за октобар 1972.године.

Поводом 115 година од оснивања СПКД „ Просвјета, предсједник ОО „ Просвјета“ у Вишеграду Данка Митровић је истакла да је  обиљежавање овог важног јубилеја од националног али и локалног значаја за општину Вишеград.

„ Основни принципи дјеловања СПКД „ Просвјета“ у Вишеграду су његовање српског језика и ћириличног писма, очување српске културне баштине и традиционалних етичких норми“, казала је Митровићева.

Значајан допринос у обиљежавању ових јубилеја дали су и представници Друштва библиотекара Републике Српске, те бројни чланови Друштва љубитеља писане ријечи „ Мост“ из Вишеграда.

Радио Вишеград