Одржано књижевно вече Друштва „Мост“

01.06.2019.

У Вишеграду је одржано књижевно вече Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ у оквиру културне манифестације „Вишеградска стаза“, посвећене имену и дјелу Иве Андрића.

Специјални гост био је пјесник Љубивоје Ршумовић, који је рекао да позитивно што Вишеград толико година његује манифестацију као што је „Вишеградска стаза“.

„На овој манифестацији могу упознати нове људе, створити песничка другарства, а, осим тога, увијек се може научити и створити нешто ново“, рекао је Ршумовић.

Предсједник Друштва Славко Хелета истакао је да им је припала изузетна част да говоре стихове пред великаном српске књижевности и пјесништва Љубивојем Ршумовићем.

„Ршумовић је са изузетном пажњом саслушао све наше стихове и на крају се похвално изразио, дајући нам савјете како да будемо још конкретнији, бољи и успјешнији“, навео је Хелета.

Хелета каже да је у својој најновијој пјесми указао на изузетно стваралаштво српског композитора и пјесника Драгише Недовића, који је 1936. године написао пјесму „У лијепом старом граду Вишеграду“.

Он се нада да ће на Бикавцу бити постављена мермерна плоча у част Недовићу и тиме озваничити његов боравак и стваралаштво у овом граду.

Члан Удружења књижевника Српске и Србије Радомир Јагодић нагласио је значај поезије у данашње вријеме, рекавши да она руши све трагове и оно негативно што стоји око нас.

У оквиру програма манифестације „Вишеградска стаза“ код вишеградске ћуприје одржано је пјесничко вече.

Своје стихове казивали су пјесници Љубивоје Ршумовић, Миленко Јевђевић, Милица Бакрач, Слободан Јовић, Војин Остојић, Бранка Чарапић и Јелена Андрић, док је цитате из Андрићевих дјела читала професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић.

Пјесник Милица Бакрач из Никшића рекла је да је „Вишеградска стаза“ по 42. пут доказала да праве вриједности опстају на читавом српском говорном подручју.

„Утисци о Вишеграду и овој манифестацији из године у годину су све љепши и бољи, а драгим Вишеграђанима и свим пријатељима из Републике Српске жељела бих да пренесем топле поздраве писаца из Црне Горе и оних који његују српски језик и ћирилицу“, навела је Бакрачева.

Културна манифестација „Вишеградска стаза“ организује се 42. пут, а 27. пут у Републици Српској.

СРНА