Одржане „Мале соколске игре“

29.10.2017.

У организацији Српског соколског друштва „Соко“ Добрун, у Вишеграду су данас одржане „Мале соколске игре“ на којима је учествовало око 100 основаца из Вишеграда, Добруна, Вардишта, Добрунске Ријеке, те Миоча и Штрбаца из сусједне општине Рудо.

Учесници игара били су подијељени по водовима, а у дисциплини пенала на мале голове најбољи је био Петар Грачанин из вода „Карађорђе“, испред Николине Топић и Ивана Благовчанина из водова „Алекса Шантић“ и „Краљ Петар Ујединитељ“.

У дисциплини скок у даљ из мјеста први је био Стефан Терзић из вода „Новак Ђоковић“, скочивши 1,67 метара, други Димитрије Грујић из вода „Никола Тесла“, скочивши 1,66 метара, а трећи Марко Мићевић из вода „Краљ Петар Ујединитељ“, са даљином 1,53 метара.

Највеће занимање малишана побудило је надметање на брвну, у коме је најуспјешнији био Слађан Симић из вода „Карађорђе“, друго мјесто заузео је Лука Грачанин из вода „Новак Ђоковић“, а треће Лука Пљеваљчић из вода „Никола Тесла“.

У дисциплини трчање у врећи, која се одвијала штафетно, прво мјесто су освојили малишани из вода „Алекса Шантић“, испред њихових вршњака из водова „Никола Тесла“ и „Карађорђе“.

Најуспјешнији у потезању конопа били су такмичари сврстани у вод „Вук Караџић“, други је био вод „Јован Дучић“, а трећи вод „Карађорђе“.

За најмлађе учеснике организатори су приредили такмичење у ношењу јаја у кашикама, а у екипној конкуренцији прво мјесто освојили су малишани из вода „Карађорђе“, други је био вод „Никола Тесла“, а трећи вод „Алекса Шантић“.

Поред медаља и диплома најуспјешнијим водовима и појединцима додијељени су специјални пехари за масовност Соколовој спортској секцији „Бамби-Соко“, Основној школи „Бошко Буха“ Штрпци код Рудог, те подручним основним школама у Добруну код Вишеграда и Миочу код Рудог.

Предсједник „Сокола“ Славко Хелета рекао је да су сви учесници били разврстани по водовима који су носили имена познатих српских личности.

Архимандрит Јован Гардовић нагласио је да је најважније одржавати и унапређивати такмичарски елан код најмлађих путем оваквих манифестација.

„Кроз дружење и ове помало заборављене народне спортске дисциплине одржавамо нашу традицију, и то код најмлађих, што је и те како важно“, рекао је архимандрит Јован.

Учитељица Мирјана Александровић, која већ 18 година окупља основце из подручне школе у Добруну у Соколову драмску секцију, истакла је да се малишани посебно припремају за „Мале соколске игре“ које им, поред спортског надметања, омогућавају упознавање и дружење са вршњацима из других мјеста.

Организацију овогодишњих „Малих соколских игара – Добрун 2017“ подржали су општина Вишеград, Црквена општина Вишеград, Манастир Светог Николаја у Добрунској Ријеци и Основна школа „Вук Караџић“ Вишеград.

Извршни организатори били су чланови соколове Драмске и спортске секције „Бамби Соко“.

СРНА