Одржана радионица „Предузетништво у ИТ сектору“

17.05.2018.

У Вишеграду је одржана радионица о теми „Предузетништво у ИТ сектору“, која је окупила око 30 учесника, заинтересованих за област информационих технологија.

Професор Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Срђан Ного рекао је да је присутнима на скупу у хотелу „Андрићев конак“ говорио о унапређењу ИТ вјештина, чиме се стиче конкурентност на тржишту рада.

Ного је истакао да су сва релевантна европска истраживања показала да ће до 2020. године бити отворено око 900.000 радних мјеста у ИТ индустрији у ЕУ, а тај тренд се пренио и на БиХ.

„Путем овог пројекта, осим традиционалног начина предавања, полазници курса били су у могућности да се упознају о платформи за учење на даљину `Јава` програмског језика, који се највише употребљава у свијету за прављење апликација“, истакао је Ного.

Ученик првог разреда Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду Данило Милосављевић рекао је да је предавање о ИТ сектору веома корисно за младе људе, те додао да би што више људи требало да се окрене овој области која преузима примат на тржишту.

Ученик трећег разреда вишеградске гимназије Димитрије Глибић рекао је да је дошао на ово предавање да би проширио знање из информатике.

„Већ се бавим такмичарским програмирањем“, рекао је Глибић, додајући да је информатичка писменост веома важна, те да је то потврђено присуством учесника предавања из свих сфера друштва.

Радионица је организована у сарадњи са локалним органима власти и невладиним организацијама у оквиру пројекта „Подршка развоју ИТ сектора у БиХ“, који је подржала Влада Велике Британије.

СРНА