Одржана пројекција филма „Црна сенка зеленe енергије“

14.03.2020.

У Вишеграду је вечерас одржана пројекција филма „Црна сенка зелене енергије“ аутора Ирме Поповић Дујмовић који говори о штетности малих хидроелектрана на животну околину и отвореној побуни људи због њихове изградње.

Филм прати Дујмовићеву на њеном путу кроз Хрватску, Србију, Црну Гору, БиХ и открива како је регионални план масовне градње малих хидроелектрана донио бројне проблеме умјесто рјешења.

Предсједник Скупштине вишеградског Удружења грађана „Еко центар“ Драган Јовичић изразио наду да је овим извучена поука о томе колико су мале хидроелектране штетне за околину и рибљи фонд.

„Искрено се надам да ћемо добити подршку свих грађана Вишеграда како бисмо спријечили изградњу малих хидроелектрана на овом подручју и умјесто тога изградили купалишта за дјецу и посадили што више дрвећа“, навео је Јовичић.

Члан удружења Мирослав Шимшић рекао је да су овакве пројекције једна од планираних активности овог удружење у наредном периоду.

„Желимо да уљепшамо наш град, наше ријеке, шуме и природу, те тако укажемо младима да воле свој град и његову природу и да је чувају“, истакао је Шимшић.

СРНА