Одржана пројекција документарног филма „Сами“

07.12.2016.

У биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду, одржана је пројекција документарног филма „Сами“ аутора и редитеља свештеника Жељка Гардовића, у организацији Српске православне црквене општине Вишеград.

Аутор филма Жељко Гардовић рекао је да је овај филм настао као резултат потребе да се људима приближи како је родитељима који имају дјецу са аутизмом и са којима се све проблемима сусрећу.„Имао сам прилике да се упознам са аутизмом и ово је само један почетак говора о томе. У мом комшилуку има особа која има аутизам и видио сам како се људи негативно опходе према тој особи“, додао је Гардовић.

Гардовић је напоменуо да из православне перспективе сагледава проблеме са којима се сусрећу особе са аутизмом и презентује начин превазилажења овог проблема.

Он је истакао да у филму учествују епископ аустријско – швајцарски Андрј, др Ненад Глумбић, мр Љиљана Ћировић, психолог Ирена Ванић и Татјана Николајевић и родитељи дјеце са аутизмом.

Јереј Саво Тривковић рекао је да је филм посвећен савременој тематици, проблему дјеце са аутизмом.

„Један од начина понашања те дјеце је пресликано стање нашег друштва, класично названо миленијумска или конект генерација, јер конектирањем се удаваљамо сами од себе или једни од других и улазимо сами у себе“, додао је Тривковић.

Он истиче да се стање аутистичне дјеце не би могло назвати болест, већ стање у којем се они повлаче сами у себе.

„Црква и овог пута жели да покаже да та дјеца нису сама и да је јако заступљена у проблематику свих наших народа и цијелог нашег друштва“, рекао је Тривковић.

СРНА