Одржана манифестација „Изворно на води“

14.04.2019.

У Вишеграду је данас одржана манифестација „Изворно на води“ с циљем представљања звука гусала и епске поезије, на којој су наступили учесници из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“ Дарко Лечић рекао је да је Министарство просвјете и културе Републике Српске главни покровитељ ове манифестације, која је одржана по први пут.

„Жељели смо да будемо препознатљиви и да ова манифестација не буде уобичајена, те смо дио програма организовали на велелепној Ћуприји на Дрини, а дио на броду“, рекао је Лечић и додао да ће чланови Друштва настојати да манифестација прерасте у традиционалну.

Гуслар из Црне Горе Славко Горановић рекао је да гусле и епска поезија имају велики значај за српски народ.

„Трудимо се колико можемо да одржимо нашу традицију и да се гусле и епска поезија чују широм свијета“, додао је Горановић.

Вођа Пјевачке групе „Славуј“ из Севојна Радољуб Поповић је рекао да сваке године учествује на вишеградским културним манифестацијама, наводећи да је циљ изворног пјевања очување традиције ужичког краја и околине.

Један од најмлађих учесника, гуслар Марко Нинковић из Вишеграда, каже да је љубав према епској поезији и гуслама наслиједио од дједа, додајући да је учествовао на бројним такмичењима у Србији и Републици Српској.

Манифестација „Изворно на води“ одржана је у организацији Гусларског друштва „Раде Јамина“, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са предузећем „ХЕ на Дрини“ и општином Вишеград.

СРНА