Одржана бесједа о Андрићу и Првом свјетском рату

01.07.2017.

У Андрићевом институту данас је одржана бесједа о Иви Андрићу и Првом свјетском рату, на којој је говорио професор Универзитета из Београда Јован Делић.

„Велика је част говорити о Иви Андрићу у Андрићграду, а поготово у години када је један вијек протекао од Првог свјетског рата. Андрић је човјек који је припадао `Младој Босни`. Овај град је то запамтио, а Андрић је описао у свом роману `На Дрини ћуприја`“, рекао је Делић.

Он је на бесједи говорио о осјећању прогнаног човјека, о његовим немирима, о сјећању на тамничке дане, јер је то искуство било квасац из кога ће се родити бунт, а касније и његов темперамент ће се промијенити.

„Андрић је човјек који ће увијек бити на страни прогнаних, угрожених и који ће тражити свој идентитет и национални и духовни у складу са својим духовним увјерењима. Он је зато српски писац“, додао је Делић.

Он каже да је Андрић био загледан у брда која су раздвајала Босну и Србију, у те љепоте свијета који му је долазио са источне стране.

„Андрић је осјећао судбински Први свјетски рат. У својим књигама, показао је колико је неопходно бити уз свој народ у тим крвавим и најтежим часовима историје и колико је тешко сачувати живот и свој духовни идентитет у страшним годинама, којих се сјећамо захваљујући Андрићу“, истакао је Делић.

Он је рекао да нема мјеста на коме је пригодније говорити о Андрићу, од овога надомак његове ћуприје и на обалама Дрине, куда је он пролазио и гдје пробијао своју вишеградску стазу.

СРНА