Одржан састанак о формирању земљорадничке задруге

16.02.2017.

У Андрићграду је одржан састанак пољопривредних произвођача, као и представника општине Вишеград и Рудо, те представника пољопривредних удружења с циљем да се оснује земљорадничка задруга у Вишеграду.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је циљ овог састанка покретање иницијативе за оснивање земљорадничке задруге.

„Изузетно сам задовољан посјећеношћу овог састанка, јер је било више од 100 заинтересованих пољопривредних произвођача“, истакао је Ђуревић.

Он је похвалио представнике из Рудог који су одржали предавање, јер они већ пет година имају пољопривредну задругу.

„Општина Вишеград има велике потенцијале за развој пољопривреде, општина издваја средства за подстицај пољопривреде, а настојаћемо да та средства још више повећамо“, додао је Ђуревић.

Он је истакао да је први циљ оснивања задруге то да би сви који се баве узгајањем малине и воћарством имали подршку да се у још већем обиму наставе бавити тим гранама пољопривреде.

„План је да при тој задрузи ради пољопривредна апотека, а размишљамо и о хладњачи, која је потребна нашој општини. Имамо и одређен број пољопривредних машина, које су ранијих година подијељене по селима, а сада је те машине потребно објединити у земљорадничку задругу“, додао је Ђуревић.

Он је рекао да је заказана скупштина на којој ће бити покренута сва остала процедура за оснивање задруге.

„Даћемо све од себе да оживимо село, јер је велики број људи у Вишеграду због ратних дешавања напустио села и ми смо ту да им помогнемо и да им створимо услове, како би се вратили на своја имања“, напоменуо је Ђуревић.

Представник општине Рудо Јелена Кузмановић Шалипур рекла је да је у Вишеграду како би помогла покретање иницијативе за оснивање задруге, у оранизацији општине Вишеград и пољопривредних произвођача општине Вишеград.

„То је велики изазов, а да би се опстало, потребно је да сви произвођачи буду увезани и да заједнички наступају“, додала је Шалипурова.

Предсједник Управног одбора Пољопривредне задруге „Увац“ Рудо Мирко Мијушковић рекао је да је на овом састанку пренио искуства задругарства и регионалног интегрисања у производњи малине.

„У оквиру нашег искуства, покушаћемо да оспособимо произвођаче на иностраном тржишту са здравим и квалитетним плодовима“, нагласио је Мијушковић.

Он је додао да је презадовољан одзивом пољопривредних произвођача, да је интересовање велико и да очекује велики успјех у производњи.

Предсједник Удружења малинара „Ластар“ из Вишеграда Владиша Јошиловић рекао је да су овим састанком обухваћени сви пољопривредни произвођачи са подручја општине.

„Желимо да оснујемо задругу, да будемо препознатљиви на тржишту, јер је Вишеграду потребна задруга, која ће омогућити пољопривредним произвођачима не само дистрибуцију својих производа, већ и што повољније цијене за репроматеријал“, додао је Јошиловић.

Предавање је организовала општина Вишеград и Удружење малинара „Ластар“ из Вишеграда.

СРНА