Одржан састанак о брзој саобраћајници Сарајево – Вишеград

17.01.2017.

У Вишеграду је данас одржан састанак поводом договора о прибављању потребних података за изградњу брзе цесте од Сарајева до Вишеграда, којем су присуствовали представници „Ипса института“ из Сарајева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће општина омогућити све потребне податке када је ријеч о изградњи ове саобраћајнице.

„ЕУ финансира израду идејног пројекта од граничног прелаза у Вардишту до Сарајева“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да проблем који има општина Вишеград јесте недостатак просторног плана, који би свака општина требало да има.

„Путеви су веома важни. Они су битни за привреду, пољопривреду, туризам и цивилни саобраћај, и овдје је ријеч о значајном пројекат за цијелу општину“, каже Ђуревић.

Координатор на пројекту изградње брзе цесте Енес Човрк рекао је да је на састанку договорена размјена кључних информација између консултантског тима и тима општине Вишеград, а које су у вези са просторним планом и могу да утичу на будућу саобраћајницу.

„Упознали смо начелника да радимо на изради првог пакета студијско-пројектне документације који би требало да буде завршен генералним пројектом за избор најповољније трасе брзе саобраћајнице од Сарајева до Вардишта“, додао је Човрк.

Он је истакао да би први пакет документације требало да буде завршен до краја године.

„Након тога слиједи припрема техничке документације, до припреме за извођење за коју постоји изражен интерес да буду обезбијеђена одговарајућа финансијска средства“, каже Човрк.

Вођа тима на изради пројектне документације за брзу саобраћајницу Драган Гагић рекао је да од општине Вишеград очекује да добију све потребне податке, како би могли да поставе трасу будуће саобраћајнице, односно да буде извршена реконструкција постојеће.

„Остварили смо први контакт, размијенили податке и договорили следеће кораке који се односе на испитивања и договоре у вези са потребном документацијом“, додао је Гагић.

Он каже да ће први кораци бити завршени до сљедеће седмице, након чега ће бити урађена анализа.

„Позитивно смо изненађени сарадњом са општином Вишеград јер су изразили спремност да помогну“, истакао је Гагић.

СРНА