Одржан Сабор српског пјевања

17.09.2018.

У Андрићграду је одржан Сабор српског изворног пјевања и ревија гуслара на којој је наступило више од 45 учесника из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Предсједник Гусларског друштва и мушке пјевачке групе „Раде Јамина“ из Вишеграда Дарко Лечић рекао је да је на синоћном Сабору учествовало тридесетак мушких и женских пјевачких група и десетак гуслара, двојничара и здравичара.

„Традиционално се дружимо уз српски мелос, епске пјесме и звуке гусала“, рекао је Лечић и додао да је значај ове манифестације у томе да се
будућим покољењима пренесе љепота обичаја и традиције.

Вођа Женске пјевачке групе „Беле раде“ из Ивањице Радосава Стеванић изразила је задовољство добром организацијом Сабора, као и амбијентом који пружа Андрићград.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да општина годинама уназад подржава ову манифестацију, што ће наставити и у будућности.

„Не смијемо дозволити да се српска традиција, а нарочито језик и ћирилица забораве“, истакао је Ђуревић и додао да је дужност младих да његују културу и обичаје.

Организатор шестог Сабора српског изворног пјевања је Гусларско друштво и мушка пјевачка група „Раде Јамина“, а покровитељ општина Вишеград.

СРНА