Одржан округли сто о развоју туризма

21.06.2018.

У Андрићграду је данас одржан округли сто о теми „Развој туризма у Републици Српској уз подршку развојних агенција“.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је да све анализе показују да је туризам највећа развојна шанса и да је то брзорастућа грана.

Он је нагласио да развојне агенције имају добре капацитете за писање пројектних приједлога према међународним донаторима, да би добили средства од међународних фондова.

„Андрићград је изабран као дивно мјесто у близини границе са Србијом и зато смо овдје. На нама је данас да, уз подршку Универзитета у Источном Сарајеву, Олимпијског центра `Јахорина`, разматрамо како да ставимо све капацитете у пуну функцију развоја туризма“, истакао је Ђукић.

Ђукић је додао да је округли сто, с циљем разматрања улоге ових агенција у развоју туризма, као и улоге туризма у локалном и регионалном развоју организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа заједно са Развојном агенцијом из Србије.

Виши савјетник регионалне развојне агенције „Златибор“ из Ужица Мирослав Ивановић рекао је да су регионалне развоје агенције у Србији препознате као кључни носиоци пројектног развоја туризма.

Директор вишеградске Туристичке организације Оливера Тодоровић навела је да је општина Вишеград својим стратешким развојним плановима показала да туризам спада у развојне шансе и да им је дала предност.

„Овакав пројекат показује да је то шанса за све остале покретачке снаге у економском смислу. Андрићград је прекретница за развој Вишеграда у дијелу који је иницирао развој малих предузетничких дјелатности, а онда и угоститељских“, навела је Тодоровићева.

Она је изразила очекивање да ће у сарадњи са регионалним развојним агенцијама бити пронађен начин да се побољша туристичка инфраструктура и тако унаприједе садржаји који су неопходни.

На округлом столу учествовали су представници развојних агенција Српске и Србије, Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Туристичке организације Српске, општине Вишеград, те са универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

СРНА