Одржан историјски час на Војничком гробљу на Мегдану

15.05.2024.

На Војничком гробљу на Мегдану данас је ученицима Средњошколског центра „Иво Андрић“ одржан историјски час, поводом Дана Вишеградске бригаде.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је ученицима на историјском часу поручио да буду браниоци мира, односно да својим интелектом сачувају мир.

„То је најважније, да својим интелектом сачувају мир и да буду најбољи у култури, спорту, књижевности и свим сегментима друштва. Да не забораве ствараоце Републике Српске и да знају захваљујући коме данас слободно живе у својој земљи“, нагласио је Савић.

Према његовим ријечима, био је то један од најтежих, али и успјелијих историјских часова из најближе историје.

„Ученици су здушно слушали и мислим да би ово требало бити у свим школама, да би ученици знали на који начин смо добили Републику Српску и како је треба чувати“, истакао је Савић.

Он је напоменуо да су говорили и о погинулом борцу Споменку Гостићу који је њихов вршњак, а чије спомен-обиљежје се налази у насељу Гарча.

На Војничком гробљу сахрањено је 89 бораца Вишеградске бригаде, а у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 145 бораца.

Данашњу посјету Војничком гробљу на Мегдану организовала је општинска Борачка организација, поводом 19. маја – Дана вишеградске бригаде.

СРНА