Одлука РИК-а: Опозив није успио, Ђуревић остаје начелник

07.11.2022.

Републичка изборна комисија /РИК/ констатовала је да је поступак опозива начелника општине Вишеград Младена Ђуровића спроведен у складу са Законом и да он није опозван, јер се за опозив није изјаснила натполовична већина од броја грађана који су изашли на гласање, потврђено је на данашњој конференцији за новинаре у Вишеграду.

Закључак ове конференције је да ће извјештај Републичке изборне комисије допринијети рјешењу политичке конфузије, али и реализацији бројних пројеката који су били на листи чекања готово двије године.

Ђуревић је рекао да је РИК доставио извјештај о спроведеном поступку опозива начелника општине који је одржан 12. јуна, гдје је констатован низ неправилности – како у раду референдумске комисије, тако и одлукама Скупштине општине.

Он је указао да је Скупштина општине Вишеград донијела низ незаконитих одлука, а једна од њих је да су чланови референдумске комисије покушали приликом усвајања извјешатаја да фалсификују резултате референдума.

„Путем предсједника Општинске изборне комисије /ОИК/ и секретара презентовали су Скупштини општине и одборнициима дупле резултате и тиме показали да су радили незаконито. Направили су двоструке резултате, а требало је да прикажу само потврђене резултате“, истакао је Ђуревић.

Ђуревић је нагласио да Вишеград очекују бољи дани, да настављају са реализацијом пројеката који су чекали и да ће уз нову скупштинску већину ова локална заједница ићи напријед и Вишеград бити оно што је одувијек био – град добрих људи.

„Развој Вишеграда ћемо наставити уз подршку Владе Републике Српске, Олимпијског центра `Јахорина`, Андрићграда и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика“, напоменуо је Ђуревић.

Он је рекао да су општина Вишеград и досадашњи секретар Скупштине општине добили допис од Министарства локалне управе и самоуправе Републике Српске, у којем је наведено да је досадашњи секретар дужан да преда печат локалног парламента, те су тиме стечени услови да све одлуке донесене на посљедњој сједници Скупштине општине буду валидне.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да, упркос бројним неправилностима које је направила Скупштина општине Вишеград, није допуштено да се сруши воља грађана и урушавање Вишеграда, начелника, нити Републике Српске.

„Чекали смо дуго да РИК донесе своју одлуку – референдум за опозив начелника није успио, Ђуревић остаје начелник и то је и званично потврђено. РИК је утврдио и низ пропуста у раду референдумске комисије“, истакао је Андрић.

Он је изнио податак да је Скупштина општине представила утврђене, а не потврђене изборне резултате, и тиме довела у заблуду, како одборнике, тако и грађане Вишеграда.

СРНА