Одата почаст борцима за слободу српског народа

14.02.2024.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да се данас у Вишеграду поклања сјенима оних који су отргли српски народ од раља окупатора прије 220 година, те одаје почаст борцима који су за слободу Срба у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату дали оно што је најсветије – свој живот.
Вишковић је новинарима у Вишеграду рекао да се обиљежавање 220 година од Првог српског устанка организује заједно са Владом Србије.

„Данас смо овдје у Вишеграду, сутра смо у Орашцу и Опленцу да заједно прославимо ове значајне датуме из историје српског народа“, навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да је данас одата пошта и српским борцима који су дали животе за одбрану Републике Српске Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Република Српска и српски народ ако нема слободу, нема ни постојања“, нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да се и данас атакује на српски народ, не само у БиХ, него и на Космету, да ни Србија није поштеђена напада, уцјена и условљавања.

Вишковић је рекао да поједини настоје да од Републике Српске одузму имовину, која јој припада мировним споразумом, како би Српска постала празна љуштура.

Он је нагласио да се онда поставља питање зашто су људи у Српској положили живот.

„Због чега, да бисмо ми данас у миру били добри момци неким амбасадорима и амбасадама и да им поклонимо ово што је крвљу плаћено и стварано? Никад“, истакао је Вишковић.

Вишковић је навео да је око 30.000 људи уткало живот у Републику Српску и да зато данас у Српској нема човјека који обавља било коју фунцкију на било ком нивоу власти који ће уопште на дневни ред поставити питање имовине.

Он је поручио да имовину Српске не могу одузети, да је српски народ уз своје институције и да неће дозволити да их девастирају, нити да се одузме имовина и пренесе у Сарајево.

Код Централног споменика на Тргу палих бораца у Вишеграду данас је, у присуству званичника Републике Српске и Србије, служен помен и положени вијенци поводом обиљежавања 220 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српска у којем су погинула 23.752 борца.

Претходно су вијенци и цвијеће положени код споменика Карађорђу у Добруну, а у добрунском Манастиру служен је парастос.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

СРНА