Од понедјељка ромска дјеца у школским клупама

08.02.2017.

У Вишеграду је данас на састанку начелника општине Младена Ђуревића са представницима ОЕБС-а и ромским породицама договорено да се, уз помоћ Министарства за људска права и избјеглице БиХ, покушају наћи средства за стамбено збрињавање породице Хрустић, уз услов да њихова дјеца похађају наставу.

Ђуревић је рекао ће општина обезбиједити плац и потребне прикључке за стамбено збрињавање, те додао да је договорено да се дјеца из ове ромске породице у понедјељак, 13. фебруара, упишу у школу.

Представник за питања Рома у Мисији ОЕБС-а Дерво Сејдић рекао је да је на данашњем састанку договорено да општина Вишеград аплицира за пројекат стамбеног збрињавања када Министарство за људска права и избјеглице БиХ објави јавни позив, а да до тада општина припреми локацију за градњу.

Сејдић је нагласио да је најважније да се ромска дјеца образују, те да се породица социјализује и стамбено збрине.

Он је изразио очекивање да ће породица Хрустић редовно упућивати дјецу на наставу.

Директор Основне школе „Вук Караџић“ у Вишеграду Момир Радојчић рекао је да ће школа обезбиједити све услове за похађање наставе, прибор, уџбенике, а прије свега то да се дјеца осјећају сигурно.

Радојчић је додао да је троје дјеце породице Хрустић раније похађало наставу и да су били добри ученици.

Вршилац дужности Центра за социјални рад Дејан Савић рекао је да ће Центар учини све да помогне овој ромској породици, те похвалио спремност да помогну и осталих установа, као и општине Вишеград.

СРНА