Обустављено даље одржавање сједница локалног парламента

18.03.2021.

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске обавијестило је локалну власт у Вишеграду да је Скупштина општине дужна да обустави свако даље заказивање и одржавање незаконитих сједница, а тиме и доношење незаконитих одлука.

Из Министарства су потврдили да је Скупштина општине Вишеград од конституисања нове власти одржавала незаконите сједнице.

У допису који је данас достављен Скупштини општине, свим одборницима и начелнику општине, наводи се да ће Министарство предузети одговарајуће мјере и активности ради покретања процедуре за обустављање свих аката које је локални парламент усвојио на незаконито одржаним сједницама.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић подсјетио је да се општина Вишеград 15. јануара обратила ресорном министарству и затражила контролу законитости аката донесених на првој сједници Скупштине општине.

„Мишљење ресорног министарства смо добили 12. фебруара и у њему се наводи да је извршено грубо кршење Закона о локалној самоуправи, те Статута и Пословника општине Вишеград. Министарство је дало рок од 15 дана Скупштини општине да га обавијести да су отклоњене утврђене незаконитости. Након што нису исправљене неправилности, данас смо добили одговор у којем се тражи да се обустави даље незаконито одржавање сједница“, навео је Ђуревић.

У допису ресорног министарства је наведено да одборници нису поступили по мишљењу Министарства у остављеном року.

Ђуревић је истакао да је разочаравајуће што је група појединаца спремна да обмањује јавност, што показује њихов непрофесионализам и обичну политичку представу, у којој испаштају грађани.

„Такав начин рада нисмо дозволили, јер локална управа поштује закон, Статут и Пословник. Због нерегуларног рада Скупштине у претходна три мјесеца, дошло је до блокаде развоја града, али уз поштовање закона, настављамо даље, заједно, снажно и сложно“, нагласио је Ђуревић.

Предсједник општинског одбора СНСД-а Перо Петровић рекао је да одговор Министарства потврђује чињеницу да су досадашње сједнице Скупштине општине незаконите и да остаје само могућност покретања иницијативе за распуштање локалног парламента јер су се за то стекли сви формално-правни услови.

Петровић је демантовао писања појединих портала да су само директори СНСД-а у Вишеграду који су руководили појединим предузећима стварали дугове и негативно пословали.

„Ја сам у својој пословној историји руководио и са јавним и приватним предузећима и никад ниједно предузеће којим сам руководио није негативно пословало. Посједујем и низ доказа да су управо директори који су руководили јавним установама и предузећима, а припадају супротној политичкој опцији стварали дугове“, рекао је Петровић.

Петровић сматра да је прошло вријеме сувопарних политичких препуцавања и подметања и да је крајње вријеме да се престане са оптуживањем политичких неистомишљеника, а да те оптужбе нису поткријепљење адекватним доказима.

Десет од укупно 21 одборника новог сазива Скупштине општине Вишеград сматрало је незаконитим рад локалног парламента, а ријеч је о седам одборника СНСД-а, те по једном из Уједињене Српске, СДА и независном одборнику.

Упркос томе, 11 одборника наставило је са радом и избором руководства и радних тијела вишеградске Скупштине општине, а предводили су их четири одборника СДС-а, те по један одборник НДП-а, ПДП-а, ДНС-а, Покрета за Вишеград, СПС-а, „Народ и правда“ и СНС-а.

СРНА