Обновљено збориште на Јелашцима

13.06.2019.

Мјештани села Црнчићи и Дубово прославили су данас завјетну славу мали Спасовдан, а тим поводом обновљено је и молитвено мјесто збориште у Јелашцима.

Милосав Шимшић из Јелашаца, који је један од домаћина славе, рекао је да је идеју за обнову зборишта дао један старији човјек из села по имену Будимир Баранац, те додао да су људи из села Јелашаца, Дубова, Црнчића и Велетова дошли на идеју да направе мјесто гдје ће се људи окупљати.

Свештеник Рајко Цвјетковић навео је да је збориште мјесто у које су дошли људи из околних села са литијама и учинили централну молитву.

„Ова црква је посвећена Спасовдану – вазнесењу Господњем, а уприличили смо да над њом бди милост и заштита преславне Богородице. Црква је необична зато што има 12 чудотворних икона Мајке Божије, свима за потребу, помоћ, покров, милост, радост и благослов живота“, казао је Цвјетковић.

Одборник у скупштини општине Вишеград Дарко Андрић нагласио је да је важно његовати традицију и обичаје и опраштати, памтити и не заборављати битне датуме, како се лоши не би понављали, а добри били још бољи.

„Ово је још један примјер како са конкретним стварима треба унаприједити очување свих значајних датума и традицију, а тако ће и општина Вишеград и њени представници увијек подржавати и помагати овакве догађаје, да би нас било више и да би били ближи једни другима“, рекао је Андрић.