Обновљен рад фабрике „Терпентин“

31.08.2020.

У Вишеграду је обновљен рад Фабрике боја и лакова „Терпентин“, којом руководи предузеће „Аутометал“.

Генерални директор вишеградског предузећа „Аутометал“ Милан Ђукановић рекао је Срни да се Фабрика „Терпентин“ вратила на тржиште након детаљног испитивања жеља и потреба потрошача.

„План је био да у марту стартује производња, али смо, због вируса корона и пада потражње, били принуђени да то одгодимо. Производња је сада почела. Обављен је генерални ремонт свих машина у производном погону и испитивање свих мјерних инструмената, а добили смо и све неопходне дозволе од ресорног министарстава“, навео је Ђукановић.

Он је нагласио да компанија тренутно производни програм конципира на 33 производа који су на бази алкидних, акрилних, епокси смола, на бази нитроцелулозе, а, осим тога, детаљно раде на припреми боја и лакова на воденој бази, чиме ће заокружити комплетан производни програм, посебно за дрвну, металну и грађевинску индустрију.

„Наш фокус је на индустријским, великим потрошачима. За наредну годину планирамо експанзију производње и освајање тржишта широке потрошње“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да је у „Терпентину“ запослено осам радника, од којих два хемијска инжењера, а да „Аутометал“ запошљава укупно 21 радника.

„Планирамо запошљавање још људи и усавршавање рада. Производе пласирамо у БиХ, а у плану имамо тржиште Израела и Русије“, навео је Ђукановић.

Он је напоменуо да се „Аутометал“ бави и производњом и трговином машинских елемената, те да су, након дугогодишњег рада у машинству, одлучили да знање пренесу и на хемијску индустрију.

Хемијски инжењер Маја Грабовац из Теслића рекла је да је у Вишеград довела добра пословна понуда и да је презадовољна.

Валентина Станић са Сокоца рекла је да у фирми има могућност напредовања и да ради уз старије колеге које имају велико искуство.

Фабрика боја и лакова „Терпентин“ основана је 1913. године у Вишеграду. У најбољим данима запошљавала је од 350 до 500 радника. Престала је са радом 2009. године послије стечаја.

У предузећу су се производили боје и лакови за дрвну, индустрију папира и металску индустрију, а фирма је извозила своје производе на тржиште Чешке, Украјине и Пољске.

СРНА