Обнова Спомен – костурнице у Вардишту до краја маја

22.03.2017.

Обнова Спомен-костурнице у Вардишту у којој су сахрањени посмртни остаци 440 војника погинулих у Првом свјетском рату биће завршена до краја маја, рекао је начелник Вишеграда Младен Ђуревић, који је обишао Спомен-костурницу са генералном конзулом Србије у Бањалуци Владимиром Николићем.

„Након тога ће услиједити свечано отварање. За Видовдан смо планирали више манифестација културе на подручју наше општине, а неке ће бити одржане и на овом мјесту“, нагласио је Ђуревић.

Он је навео да је општина Вишеград у претходном периоду реализовала увођење струје и расвјете, те да преостаје уређење Спомен-костурнице.

„Договорили смо низ активности у наредном периоду. У плану је оспособљавање ускотрачне пруге од Вишеграда до Вардишта, те набавка локомотиве, да би туристи посјећивали и Спомен-костурницу и сачували је од заборава“, истакао је Ђуревић.

Николић је рекао да је Србија уложила средства за обнову спомен-капеле у Вардишту, у чему је помогла и општина Вишеград.

„Србија из пијетета према сународницима обнавља капелу и показује да брине о генерацијама које су се бориле за слободу“, нагласио је Николић.

Он је истакао да је, осим Спомен-костурнице, договорена и сарадња у другим областима.

Спомен-костурницу у Вардишту подигли су Јосиф и Стана Матковић из Београда, 1931. године као знак сјећања на своја два сина – војника Богољуба и поднаредника Велизара, који су страдали на вишеградском ратишту у Првом свјетском рату.

Након обиласка Спомен-костурнице у Вардишту, Ђуревић и Николић посјетили су и комплекс Андрићград.

СРНА