Обиљежено 70 година вишеградске гимназије

02.10.2018.

 

Вишеградски Средњошколски центар „Иво Андрић“ обиљежио је данас 70 година од настанка, а на свечаности су уручене захвалнице пензионисаним професорима и истакнутим појединцима.

Вршилац дужности директора ове образовне установе Дивна Васић рекла је да јој је припала велика част да уручи захвалнице бившим професорима који су цијели свој радни вијек провели у овој школи за њихов допринос развоју вишеградске средње школе, општини Вишеград као оснивачу, те предузећу „ХЕ на Дрини“.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио је свим претходним начелницима који нису имали прилику да добију ово признање и додао да ће општина и даље наставити да помаже рад ове средње школе.

„Општина Вишеград несебично помаже рад ове образовне установе. Ове године смо изградили једну нову радионицу поред школе за шта је издвојено око 10.000 КМ. Такође, помажемо и при одласку ђака на екскурзије, а ове године смо додијелили и стипендије свим студентима који су конкурисали, укупно 162 студента“, рекао је Ђуревић.

Он је подсјетио да је у Вишеграду недавно са радом почело и 70 приправника, што показује да општина жели да помаже младе и помогне им да заврше студије у року, те одраде приправнички стаж, да би касније лакше могли доћи до запослења.

Према Ђуревићевим ријечима, локална управа ће наставити са оваквим активностима, јер омладина заслужује најбоље и то ће бити приоритет и у наредном периоду.

Пензионисани радник ове школе Мира Андрић, која је у школи почела да ради 1975. године, каже да се осјећа поносно и да је захвална школи што се сјетила старих радника и пензионера који су ту провели свој радни вијек.

Захвалнице су додијељене професорима Славици Гавриловић, Мири Андрић, Мирку Јоксимовићу, Пери Драшковићу, Драгану Јевтићу, Петру Митровићу, Радету Ђурићу, Ђорђу Мршевићу, начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу и представнику предузећа „ХЕ на Дрини“ Милету Перићу.

Вишеградска гимназија почела је са радом 1. октобра 1948. године, одлуком тадашњих републичких власти. Годину дана раније, 1947. године, почела је са радом занатска мајсторска школа – школа ученика у привреди. Ове двије школе самостално су радиле скоро 30 година, када су 1976. године спојене у средњошколски центар „Хамид Беширевић“, а 1992. године из тог центра настала је средња школа „Иво Андрић“.

СРНА