Обиљежено 70 година рада Дома културе

30.11.2023.

У Културном центру „Иво Андрић“ у Вишеграду обиљежено је 70 година рада Дома културе у овом граду.

Тим поводом отворена је изложба фотогафија под називом „Фотографијом кроз културу Вишеграда“, чији је аутор академски сликар Весна Нешковић.

Нешковићева је истакла да је циљ да се прикаже ретроспективне изложбе фотографија Вишеграда од краја 19. вијека до данас.

„Вишеград је имао своје вриједности кроз историју и обиљежио је културу нашег народа тако да је кроз историјски и умјетнички сегмент оставио велики траг“, рекла је Нешковићева.

Бесједу на свечаности говорила је професор српског језика у пензији Дивна Васић која је истакла да је Вишеград одувијек био значајан културни центар регије.

„У вријеме Аустро-Угарске и Краљевине Југославије културни садржаји су се дешавали у оквиру националних друштава и радила су културна друштва `Просвјета`, `Гајрет`, `Напредак` и `Јеврејска читаоница`, а централно мјесто заузимао је Српски дом и то је била значајна институција културе која је уједињавала сва културна друштва тадашњег Вишеграда до Другог свјетског рата“, нагласила је Васићева.

Она је напоменула да је са настанком нове државе и нове идеологије, а на иницијативу професора вишеградске гимназије, почела изградња Дома културе у Вишеграду.

„Иво Андрић је поклонио своју кућу општини Вишеград, а општина је кућу продала и цјелокупни износ новца уложила у завршетак ове институције“, рекла је Васићева.

Према њеним ријечима, Андрић је 1963. године приликом посјете Вишеграду, присуствовао представи коју је приредила драмска секција Дома културе.

Директор ове установе Мирјана Баранац рекла је да се деценијама одржавају културне и друштвено-политичке активности и да све ове године Дом културе има успјех у раду захваљујући општини Вишеград, доброј сарадњи са другим јавним установама и предузећима.

СРНА