Обиљежено 28 година од страдања Срба у Бродару

09.09.2020.

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју код тунела „Бродари“ између Вишеграда и Рудог, данас је обиљежено 28 година од страдања седам бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и двије медицинске раднице у овом тунелу.

На овом мјесту су страдале медицинска сестра Љубица Кастратовић, заједно са докторком Стојаном Јојовић, које су тог дана кренуле да пруже помоћ рањеним борцима.

На видно означено санитетско возило у којима су се налазиле докторка и медицинска сестра пуцали су припадници тзв. Армије БиХ.

Породица је тек након два мјесеца од погибије преузела њихове посмртне остатке.

Пуних осам дана девет припадника ВРС из Вишеграда и Рудог боравило је у тунелу, а само два су успјела преживјети.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се на овом мјесту десила велика трагедија и да је много људи дошло да ода почаст свима који су на овом мјесту дали своје животе.

„Дошли су овдје и млади да чују шта се то десило, што је јако важно да би се истина преносила са генерације на генерацију“, истакао је Ђуревић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је тунел „Бродари“ мјесто великих страдања српских војника и медицинских радника.

„Нажалост, двије жене нису жалиле животе, улетјеле су у тунел и остале су у њему. Војници који су били у тунелу борили су се колико су могли да изађу из тунела који је са двије стране био затворен. Највећи дио њих је остао затворен у тунелу. Они који су изашли су јунаци нашег рата“, истакао је Савић.

Он је изразио очекивање да ће наредне генерације памтити Бродар не само као утврђени град, него као утврђени тунел који, без обзира на велику нападачку силу која га је окружила, није пао.

Предсједник Борачке организације Рудо Момир Радовић рекао је да је убиство два медицинска радника у санитету нељудски чин и да је за то дјело главнокомандујући ослобођен.

„Ми морамо праштати, али не смијемо заборавити. Требамо млађима пренијети све што се дешавало“, додао је Радовић.

Татјана Маринковић, кћерка страдале медицинске сестре Љубице Кастратовић, рекла је да су погинули и момци од 25 и 26 година и да никад нико за то није одговарао.

„Драго ми је да они нису забораљени, а ми нећемо никад заборавити. Док смо живи долазићемо и памтити“, истакла је Маринковићева.

Један од преживјелих учесника Жарко Токовић рекао је да је било ужасно и да жив човјек не може замислити да може да издржи без хране и воде.

„Никад нисмо губили наду да ћемо живи изаћи, једино нас је то држало у животу“, нагласио је Токовић.

Сестра погинулог борца Новака Арсића, Новка Савић рекла је да је њен брат погинуо са 26 година и да јој је тешко било шта рећи о томе.

Обиљежавању 28 година од страдања, осим породица погинулих бораца, присуствовали су и чланови општинских борачких организација Вишеград и Рудо.

СРНА