Обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригаде

19.05.2020.

У Вишеграду је данас обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло 1.700 бораца, 144 су погинула, а рањено их је око 200.
Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је формирање Вишеградске бригаде био легитиман одговор српског народа на бројна понижења и малтретирања којима је био изложен.

„Најприје је промијењен статут општине и нај тај начин Срби су постали мањина, а потом су услиједили и физички напади, до убиства на слави једног домаћина, скрнављења и бацања споменика Нобеловца и бројни други. Одговор је био одбрана Вишеграда, успостављање власти и организација живота у њему“, рекао је Савић новинарима.

Савић је истакао да се у историји не памте богатства него се памте јунаштва и да се нада да ће имена вишеградских бораца бити уписана златним словима, тамо гдје стоје имена Милоша Обреновића, Карађорђа Петровића и Милоша Обилића.

Начелник општине Вишеград Младен Ћуревић рекао је да је ситуација проузрокована пандемијом учинила да овај значајан дан буде обиљежен скромно.

„Не смијемо заборавити све оне који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, као све борце и инвалиде којима морамо бити захвални и чувати нашу Републику Српску“, изјавио је Ђуревић.

На споменик браниоцима Републике Српске вијенце су положили представници општинске Борачке организације, руководства општине Вишеград, представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и остали појединци.

Делегације су јутрос обишле и Српско војничко гробље на Мегдану и прислужиле свијеће палим српским борцима.

СРНА