Обиљежено 27 година од стрaдања Срба на Меремишљу

16.10.2019.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на Меремишљу, код Вишеграда, данас је обиљежено 27 година од када су на овом мјесту муслиманске снаге убиле 28 припадника Војске Републике Српске.
Делегације општине и Борачке организације Вишеграда положиле су цвијеће на спомен-обиљежје, које је подигла општинска Борачка организација, а на којем су исписана имена 24 борца из Вишеграда и четири из Рудог.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је ово највеће страдање бораца Вишеградске бригаде.

„На овом мјесту су погинула 22 припадника Вишеградске бригаде, четири Руђанске бригаде, а два војника Вишеградске бригаде су заробљена и из докумената које имамо, видјели смо да су убијени“, навео је Савић.

Он је истакао да је ово био најтежи дан за Вишеградску бригаду која је у једном дану изгубила пола чете.

Лука Драгичевић, који је тада био начелник Штаба бригаде, рекао је да је октобар 1992. године био страшан, јер је у то вријеме на овом мјесту Вишеградска бригада највише страдала.

„Били су изненађени, непријатељ је одабрао да нападне ово мјесто тачно у подне, и то када се обављала смјена због чега је било много погинулих“, навео је Драгичевић.

Он је истакао да се сваке године на овај дан окупљају да одају помен погинулима и састану се са родитељима страдалих.

Дијете погинулог борца Мирослав Ковачевић рекао је да му је отац погинуо на мјесту гдје су данас изашли да обиљеже дан погибије бораца.

„Битно је да не заборавимо њихова страдања, да се сваке године окупимо и да знају да их нисмо заборавили“, казао је Ковачевић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је се овај и сви слични догађаји морају обиљежавати да се не би заборавили и да се никада више не понове.

СРНА