Обиљежено 27 година од формирања Вишеградске бригаде

19.05.2019.

У Вишеграду је данас обиљежено 27 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло 1.700 бораца, 144 су погинула, а рањено их је око 200.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је Вишеградска бригада поднијела велике жртве за слободу свог народа широм Републике Српске.

Савић је захвалио јунацима, ослободиоцима и њиховим породицама, али и свим припадницима Вишеградске бригаде који су дошли из Горажда, Сарајева, Коњица, Крајине и средње Босне.

„Ви не славите само Дан Вишеградске бригаде већ и крсну славу овога града“, додао је Савић.

Генерал Винко Пандуревић рекао је да Борачка организација и њено руководство морају бити спремни и способни да, као што су то чинили борци у рату, бране права својих чланова и да се бескомпромисно боре за напреднију Републику Српску и економски јачу, а против свих друштевних девијација и неправди.

„Нека нам ратна искуства, као вид страдања, буду наук и опомена да се свим средствима боримо за мир, суживот и да гарантујемо једни другима иста права и исте слободе“, навео је Пандуревић.

Он је пожелио да Подриње буде просперитетно подручје, да се из дана у дан јача међусобно повјерење, те истакао да је то могуће само на искреним и отвореним основама.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је овај дан веома битан, јер се обиљежава дан одбране града, дан када је основана Вишеградска бригада.

„Овим окупљањем показујемо да поштујемо жртве које су дате за стварање Републике Српске, у којој данас слободно живимо и коју смо крвљу наших предака бранили и одбранили. Ми показујемо да чувамо нашу традицију, његујемо сјећање на прошла времена и дајемо примјер младим покољењима“, нагласио је Ђуревић.

Ђуревић је додао да се не смије дозволити прекрајање новије српске историје и ново другачије сјећање и памћење.

Према његовим ријечима, приоритет мора бити одбрана и очување Републике Српске онако како су је борци створили и одбранили у рату.

На споменик браниоцима Републике Српске вијенце су положили представници општинске Борачке организације, руководства општине, Борачке организације Сарајевско-романијске регије, Борачке организације општине Рудо, Удружења ветерана ратова града Ужица и вишеградског одбора СДС-а.

Делегације су јутрос обишле и Српско војничко гробље на Мегдану и спомен-собу палим српским борцима.

СРНА