Обиљежено 125 година од рођења нобеловца Иве Андрића

09.10.2017.

 

Полагањем цвијећа на спомен обиљежја нашем једином нобеловцу Иви Андрићу, код моста Мехмед паше Соколовића и у Андрићграду, ученици Средње школе која носи пишчево име обиљежили су 125 година од његовог рођења.

Професор српског језика и књижевности Дивна Васић, истакла је да је ова година у знаку многих јубилеја који су везани како за Вишеград тако и за Средњошколски центар.

Између осталог ове године се навршава 45 година од Андрићеве последње посјете Вишеграду. То је било 16. и 17. октобра 1972. године. Остало је упамћено да је током те посјете највише времена провео на старој ћуприји, обишао је Народну библиотеку и вишеградску гимназију.  У вишеградским хроникама остале су записане и Андрићеве ријечи које је упутио гимназијалцима: „Поздрављам вас као ваш, са много добрих жеља и среће, а срећа се стиче радом. Не гледајте у мени савремени идеал радног човека. Ја сам у вашим годинама био понекад лењ, али и љубав према раду стиче се временом“.

Након одласка из Вишеграда Андрић је тада изјавио: „Увек је убудљиво и занимљиво обићи место свог детињства и видети крајеве које никад нисте заборавили. Ови крајеви, насеља, реке и  шуме живе не само у ономе што сам написао и објавио, него и у мом сећању, и ја их увек посматрам са извесним узбуђењем, тражећи у њима нешто од сјаја мога детињства и моје младости

„Прије 70 година, тачније 1947. Године почела је са радом Средња школа у Вишеграду а од прије 25 година ова установа и носи име Иве Андрића“ истакла је Васићева.

Средњошколски центар, данашњи датум обиљежава и као дан школе те је данас у овој образовној установи одржан низ активности.

„Драмска секција наше школе приредила је за ученике и професоре сценски приказ романа „На Дрини ћуприја“ , одржан је традиционални јесењи крос а организован је и испраћај радника школе у пензију“ рекла је Васићева.

Иво Андрић, рођен је у Травнику 9. октобра 1892 године, а своје дјетињство од 1894. до 1903. је провео код тетке и тетка Ивана и Ане Матковшик у Вишеграду. Нобелову награду за књиженост добио је 1961 године. Преминуо је 13. марта 1975. године у Београду.

Радио Вишеград