Обиљежена слава Српског соколског друштва „Соко“

12.05.2022.

Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна код Вишеграда обиљежило је данас крсну славу – Светог Василија Острошког.

Обред ломљења славског колача обавили су свештеник Александар Топаловић и архимандрит Јован Гардовић у Манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

На свечаности су додијељене награде и признања најуспјешнијим ауторима који су учествовали на конкурсу за кратку причу о теми „Црква у мом селу“.

Прву награду за кратку васкршњу причу на конкурсу часописа за културну и духовну просвјету „Соко“ из Добруна освојила је Николета Петровић из Бијељине.

Друга награда припала је Стамену Миловановићу из Ниша, а трећа Лазару Вучићевићу из Обреновца.

Николета Петровић рекла је да је прича настала за потребе конкурса, али да је живјела са ауторком свих година живота.

„Покушала сам да направим паралелу некад и сад, некад је било доста домаћинстава, дјеце, младих људи. Прво расијање је кренуло осамдесетих година, а потом за вријеме рата расијани су сви по цијелом свијету. То је прича свих људи који живе на овом простору и једино што можемо да сачувамо је сјећање на кућни праг и огњиште, јер када то немамо не можемо да имамо калем, да генерације које тек стасавају иду корацима својих предака“, нагласила је Петровићева.

Она је напоменула да је конкурисала на наговор колега, да је објављивала, али да је први пут објавила и добила награду, што је за њу велика част и одговорност.

Члан жирија Милица Кусмук навела је да је ове године на конкурс за кратку васкршњу причу пријављен 21 аутор, те да је ово конкурс са највећом конкуренцијом до сада.

Предсједник Српског соколског друштва „Соко“ Мирослав Вуковић честитао је свим соколима славу и нагласио да је велико задовољство што се обиљежава 350 година од упокојења Светог Василија Острошког.

„Крсну славу прослављамо проглашавањем најбољих аутора за кратку васкршњу причу и сумирањем резултата наших секција“, истакао је Вуковић.

Свечаностима обиљежавања крсне славе присуствовао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је честитајући славу пожелио да ово друштво слави дуго година, уз нове активности и успјехе.

„`Соко` је друштво које има бројне активности у свим секцијама и ово је прилика да им честитамо на свему што раде. То је друштво које нас представља на најбољи начин, а ово мјесто на којем обиљежавамо крсну славу нас окупља и даје нам подршку да наставимо заједно, да уз духовност нижемо успјехе на радост свих који прате рад сокола“, рекао је Ђуревић.

Он је честитао побједницима конкурса и похвалио ауторе за најбоље васкршње приче.

Српско соколско друштво „Соко“ окупља 200 чланова, највећим дијелом младих, а своје активности спроводи кроз седам секција у области спорта, културе и информисања, као и његовања народне традиције и духовности.

СРНА