Обиљежена слава општине Вишеград

21.09.2018.

Служењем Свете литургије у Храму Успенија Пресвете Богородице и ломљењем славског колача, у Вишеграду је обиљежена крсна слава општине – Мала Госпојина.
Након литургије, од Храма Успенија Пресвете Богородице до зграде општине у Андрићграду прошла је литија у којој је учествовао велики број грађана.

Обред ломљења славског колача обавило је локално свештенство у присуству запослених у општинској управи и бројних гостију.

Протојереј Александар Топаловић рекао је да се обиљежавањем крсне славе показује јединство и оданост православној вјери.

„Сви становници данас осјећају да су као једно, да нема разлика и зато се надам да ће наша молитва бити уважена пред престолом Господњим, да ће нас штити и чувати да будемо добри хришћани и Срби који ће очувати традицију и међусобну љубав“, истакао је Топаловић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изразио је задовољство што обиљежавању славе општине присуствује велики број гостију из других средина.

„Имали смо братимљење са три града, са Косовском Митровицом и Звечаном са Космета и руским Звениградом. Осим Обреновца, Лазаревца и Вршца, сада имамо још три нове братске општине. Ово је велика ствар за нашу општину, проширујемо пријатељства на задовољство свих Вишеграђана“, рекао је Ђуревић.

Он је нагласио да општина има подршку Владе Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика у реализацији пројеката, подсјећајући да је Влада одобрила средства за два значајна пројекта – изградњу канализације у насељу Околишта и водовода у насељу Прелово.

Ђуревић је рекао да је општина добила обећање Владе Републике Српске за реконструкцију главне улице за коју се припрема тендерска документација и изразио очекивање да ће у наредних мјесец дана бити објављена јавна набавка.

У оквиру славских свечаности, у Вишеграду је данас организован пријем за пензионере општинске управе Вишеград.

Ђуревић је на синоћњој свечаној академији поводом крсне славе уручио општинску повељу предсједнику Републике Српске Милораду Додику, предсједнику Владе Српске Жељки Цвијановић и заслужним грађанима ове локалне заједнице.

СРНА