Обиљежена слава Издавачке кућа „Дабар“

29.11.2021.

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“ прославила је крсну славу Светог апостола и јеванђелисту Матеја.

У сали народног дома Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци славски обред обавио је свештеник Саво Тривковић, уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске.

Честитајући братству манастира и уредништву „Дабра“ крсну славу, Тривковић је истакао да је ова издавачка кућа за три деценије успјела да молитвено подигне издавачку дјелатност.

У пригодној бесједи Тривковић је подсјетио на историјат и значај Издавачке куће „Дабар“, посебно истичући заслуге архимандрита Јована Гардовића, који уз помоћ монашког братства и сарадника успијева да приређује нова издања духовних и других књига, те часопис „Дабар“.

„Честитам почетак поста уз жељу да оваплоћење Богомладенца Христа дочекамо као бољи људи и вјерници“, поручио је Тривковић.

Главни и одговорни уредник „Дабра“ архимандрит Јован Гардовић рекао је да је ова издавачка кућа за више од 26 година успјела да припреми и изда 57 бројева часописа „Дабар“.

Гардовић је напоменуо да је Издавачка кућа обновила уџбенике за Богословију у Фочи и књиге за фочански Богословски факултет.

„У наредном периоду урадићемо зборник свих служби, комплетан сажет преглед служби који се употребљава у Српској православној цркви“, нагласио је Гардовић.

Он је подсјетио да је први број „Дабра“ изашао осамдесетих година прошлог вијека у Сарајеву, а настављен је у Добруну 1996.

СРНА