Обиљежена крсна слава „Сокола“

12.05.2023.

Српско соколско друштво „Соко“ Добрун прославило је данас крсну славу Светог Василија Острошког, а у оквиру славских свечаности додијељене су и награде ауторима најбољих кратких прича на тему „Косово и Метохија су наше духовне колијевке“, које су пристигле на конкурс часописа „Соко“.
Чин ломљења славског колача обавио је свештеник Александар Топаловић уз саслужење монаштва манастира Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци.

Присутнима се обратио игуман манастира, архимандрит Јован Гардовић који је свим соколарима честитао крсну славу и позвао све вјернике да се држе Христовог пута и пута Светог Василија.

Предсједник Српског соколског друштва „Соко“ Мирослав Вуковић рекао је да се ове године друштво „Соко“ полако враћа својим редовним активностима након бројних ограничења током пандемије вируса корона.

„Тренутно радимо на омасовљавању чланста у нашим секцијама, посебно у кућној радиности и хуманитарној секцији. Намјеравамо да наше соколско друштво дигнемо на виши ниво како би у пуном капацитету могли да наставимо са редовним активностима“, истакао је Вуковић.

Он је на слави прогласио и побједнике „Соколовог“ конкурса за кратку причу.

Прво мјесто освојила је прича „Луча“ аутора Сретена Миловановића из Ниша, друга је прича „Три божура“ ауторке Љиљане Терентић из Смедерева, док је треће мјесто припало Ненаду Карићу из Лазаревца за причу „Космет“.

Предсједник жирија за избор најбоље кратке приче Славко Хелета каже да је на конкурс пријављено 29 прича.

„Веома смо поносни на то што су нам се на конкурс одазвали истакнути књижевни ствараоци из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Ове године највише радова је стигло из Србије што нам говори да су тамошњи књижевници доста ажурнији и организованији, па самим тим на нама је да анимирамо књижевне ствараоце из Републике Српске, а посебно млађе генерације да пишу и одазивају се на сличне конкурсе као што је наш“, рекао је Хелета.

Ненад Карић из Лазаревца, чија је прича „Космет“ добила трећу награду, захвалио се организаторима истичући да су Косово и Метохија за њега увјек инспирација, јер је то неодвојиви дио српског бића.

„Сматрао сам и да ми је била дужност да из свог угла кажем нешто на ову тему. Моја прича садржи и двије пјесме, јер ја више пишем поезију“, додао је Карић.

Српско соколско друштво „Соко“ броји више од 200 чланова распоређених у седам секција.

СРНА