Обиљежена крсна слава предузећа „Хе на Дрини“

27.01.2018.

Директор „Хидроелектрана /ХЕ/ на Дрини“ из Вишеграда Недељко Перишић изјавио је да очекује да ће ово предузеће у овој години остварити план производње.
Он је навео да су „ХЕ на Дрини“ оствариле у протеклој години производњу од 726 гигават часова електричне енергије, што је лошији пословни резултат у односу на ранији период.

„У децембру пребацили смо производњу за тај мјесец, а тренд позитивне производње настављен је и почетком ове године“, истакао је Перишић на обиљеажавању крсне славе овог предузећа Светог Саве.

Перишић је нагласио да је сарадња са локалном заједницом одлична, те напоменуо да предузеће има законске обавезе које мора да испуни, а то је накнада за потопљено земљиште.

„У протеклој години смо измирили све обавезе према запосленима, добављачима, пореске обавезе, а вјерујемо да ће тако бити и ове године“, рекао је Перишић.

Обред ломљења славског колача обавило је свештенство Црквене општине Вишеград у присуству запослених радника овог предузећа.

Свештеник Александар Топаловић рекао је да је Свети Сава спона српског народа, гдје год се он налазио.

„Нека свим запосленима у овом предузећу Свети Сава буде водиља, да увијек радите добро, да будете на добробит свима који овдје живе“, додао је Топаловић.

Извршни директор за економско–финансијске послове у Електропривреди Републике Српске Благоје Шупић рекао је Срни да ово предузеће служи на понос Електропривреди Републике Српске по свим параметрима.

„Ради се о предузећу које је веома конкуретно на тржишту и које има перспективу. Протекла година је била хидролошки једна од најлошијих од када постоји ово предузеће, тако да није добар примјер за поређење са свим предходним годинама, али оптимистично је да је ова година добро стартовала“, додао је Шупић.

Извршни директор за инвестиције и развој у Електропривреди Републике Српске Петар Иванковић рекао је да је у овој години планирано инвестирање у нове објекте, за шта ће бити издвојено 488 милиона КМ.

„Највеће инвестиције су `ХЕ Дабар`, `ХЕ Бочац 2`, `ХЕ Бук Бијела` и `ХЕ Гацко 2`. У току је пројекат изградње вјетропарка `Хргуд` чија је вриједност 127 милиона КМ. Пројекат `ХЕ Бук Бијела` је у току и очекујемо да ћемо са њим кренути ове године, за шта ће бити издвојено 198 милиона евра“, додао је Иванковић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ово предузеће за општину Вишеград много значи.

„Имамо добру сарадњу која у претходних осам година није била на завидном нивоу. Ситуација се мијења у корист свих наших грађана. У овој години планиран је велики број заједничких пројеката које ћемо заједничком снагом реализовати“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да се заједнички пројекти односе на расвјету, путну инфраструктуру, помоћ школама.

Хидроелектрана Вишеград, послије четири године градње, пуштена је у рад 25. новембра 1989. године, инсталисане снаге 315 мегавата.

СРНА