Обиљежена годишњица смрти Иве Андрића

13.03.2024.

Ученици и професори Средњошколског центра /СШЦ/ „Иво Андрић“ из Вишеграда положили су цвијеће на споменике нобеловцу Иви Андрићу код вишеградске ћуприје и у Андрићграду поводом 49 година од смрти великог српског писца.

Професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић каже да ученици СШЦ „Иво Андрић“ радо учествују у обиљежавању датума који су везани за живот нобеловца, као и у анализи његових дјела.

Она је напоменула да су укључени у пројекат НАУМ који спроводе Републички педагошки завод и Министарство просвјете и културе, а циљ је промоција талентованих и надарених ученика.

„Ми смо за тему одабрали Андрића и његове јунаке. Пошто знају да су Андрићеви јунаци били стварне личности, док читају његова дјела ученике занима гдје су то они живјели у Вишеграду и какав им је био начин живота“, додала је Милошевићева.

Ученик трећег разреда гимназије Давид Тасић каже да му је увијек велика част да учествује у обиљежавању годишњица које су везане за лик и дјело славног писца.

„Кроз досадашње школовање доста смо читали приповјетке Иве Андрића, а тек слиједи вријеме када ћемо се детаљније упознати са његовим књижевним радом“, рекао је Тасић.

Емилија Шупић, ученик трећег разреда гимназије, каже да кроз пројекат НАУМ ђаци поново оживљавају јунаке из романа „На Дрини ћуприја“.

„Задовољство нам је што имамо ту привилегију да живимо у Вишеграду, гдје се догађа радња романа, па ће нам то као и помоћ наших професора умногоме олакшати да успјешно завршимо овај пројекат“, рекла је Шупићева.

Нобеловац Иво Андрић умро је на данашњи дан прије 49 година, а иза себе је оставио велики књижевни опус.

Андрић је рођен у мјесту Долац код Травника 9. октобра 1892. године, а преминуо у Београду 13. марта 1975. године. Био је српски и југословенски књижевник и дипломата Краљевине Југославије између Два свјетска рата.

У младости је био припадник покрета „Млада Босна“, а дипломирао је и докторирао у аустријском Грацу.

Године 1961. добио је Нобелову награду за књижевност за роман „На Дрини ћуприја“.

Био је члан Српске академије наука и умјетности. Његова најпознатија дјела су „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“, „Проклета авлија“, „Госпођица“ и „Јелена, жена које нема“, разне приповијетке и друго.

СРНА