Обиљежена годишњица Првог српског устанка и Дан борца

14.02.2017.

Данашњи дан, када се обиљежава Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 213 година од подизања Првог српског устанка, мора бити подстрек и путоказ, да се никада не забораве херојство српског народа и борци који су уградили живот у темеље Републике Српске, истакнуто је у Вишеграду током обиљежавања ова два значајна историјска датума.
Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да устанак који обиљежавамо, броји више од два вијека и представља почетак српске револуције, на чијим темељима је изграђена слободна српска држава која је била узор свим Србима који су били ван њених граница.

„Српски народ никада није имао тежњу да поробљава, већ се увијек борио да буде слободан и да има простор на којем ће слободно и мирно живјети. Овај дан мора бити подстрек и путоказ данашњим генерацијама, да знају куда иду, а да никада не заборавимо херојство српског народа и борце који су уградили своје животе у темеље Републике Српске“, додао је Ђуревић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да се данас обиљежава херојство српских ратника.

„Овим обиљежавањем преносимо поруку да жртве и херојство наших предака морају бити мотивација младим генерацијама“, истакао је Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је подсјетио на 1804. годину када су српски прваци подигли устанак против турске вјековне владавине, али и на битке из одбрамбено-отаџбинског рата – за „коридор живота“, за одбрану Сарајевско-романијске регије, западних граница Српске, Подриња, те Херцеговине.

Савановић је истакао да се ових историјских догађаја морају сјећати будуће генерације да би знале колико је српски народ дао за слободу и отаџбину.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић рекао је да чланови БОРС-а имају разлога да буду незадовољни јер су на маргинама бриге државе.

„Ту мислим на кашњење у исплати накнада одликованим борцима и на годишња примања бораца. Ако годишња примања бораца не могу бити приоритет, то је проблем који забрињава“, наглашава Савчић.

Према његовим ријечима, БОРС је предузео одређене кораке који се тичу правилника о институту Сабора српског борца, а, уколико питања која их оптерећују не буду рјешавана на одговарајући начин, сазваће Сабор и та питања подставити пред тај репрезентативан скуп.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Милан Поповић рекао је да се поштује жртва која је дата за стварање Републике Српске.

„Ми смо један народ, чувамо традицију и негујемо сећање и дајемо пример младим поколењима“, нагласио је Поповић.

На споменик српским борцима на Тргу палих бораца у Вишеграду вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Владе Српске, изасланик предсједавајућег члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Цвијеће су положили и делегације Борачке организације Републике Српске, републичке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука и општине Вишеград.

Претходно је у Манастиру Добрун служена литургија и парастос, након чега су делегације положиле вијенце на споменик вожду Карађорђу у Добруну.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992 до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су БОРС и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

СРНА