Обиљежена 81 година од страдања Срба у Старом Броду

22.03.2023.

Мученици изгубе све земаљско, али добију све небеско, непролазно, рекао је данас Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је у Старом Броду код Вишеграда служио парастос жртвама покоља у овом мјесту страдалим на празник Младенци 1942. године од усташа предвођених Јуром Францетићем.
Митрополит Хризостом рекао је да је најважније да је Бог сачувао Србе од заборава.

„Иако су нам од 1946. године наметали заборав, да се ничега не сјећамо, Бог нас је сачувао од заборава. Дошло је вријеме слободе кад можемо да се сјетимо и њих овдје бачених у ријеку Дрину. И не само да се сјетимо – него да се молимо Богу за њих, да будемо са њима овдје, да тугујемо и да се радујемо да смо их имали као мученике“, навео је митрополит Хризостом у обраћању присутнима.

Митрополит је нагласио да мученици изгубе све земаљско, али добију све небеско, вјечно, непролазно.

„Они су за нас увијек живи, ми их помињемо и то је награда коју мученици имају. Ријека Дрина је велика наша туга, али и наш понос. Споменик који је подигнут је превазилажење туге и окретање ка радости коју очекујемо, а то је радост васкрсења свих у Христу Господу“, рекао је митрополит Хризостом.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да покољ над српским становништвом не смије пасти у заборав. „Жеља нам је да се овакав догађај не заборави, а наша вјера каже да морамо опростити“, истакао је Ђуревић.

Ђуревић је нагласио да је планирано да уз помоћ Владе Републике Српске буде завршен пут који је прије неколико година пробијен, да он буде асфалтиран како би сви који желе могли да што лакше дођу до овог мјеста.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да су дошли да одају пошту сународницима који су кукавички побијени у Милошевићима. „Присјећамо се крвавих Младенаца јер је у то вријеме страдало око 6.000 цивила са подручја Сарајевско-романијске регије, а највећи број страдалих је са Сокоца“, навео је Бјелица.

Бјелица је позвао све да долазе у Стари Брод, а посебно ученике који иду на екскурзије и поручио да – ко не буде поштовао своју историју, не може рачунати на будућност.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. Један број људи се утопио у ријеци Дрини, бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду је у освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Спомен-музеј освештао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством. Спомен-музеј је урадио архитекта Новица Мотика из Зворника, а изградњу су финансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић.

СРНА