Обиљежена 131 година од рођења Иве Андрића

10.10.2023.

Вишеград је оставио дубок траг у књижевном стваралаштву Иве Андрића, истакнуто је на предавању које су, поводом 131 године од рођења нобеловца, организовале омладинска организација Савјет младих Вишеград и Асоцијација средњошколаца у БиХ.

Професор српског језика и књижевности Дивна Васић истакла је на предавању да се Вишеград у Андрићевом стваралаштву јавља као историјска и географска сцена.

„Роман `На Дрини ћуприја` омеђен је на четири вијека, од 16. до 1914. године, а приповијетке са вишеградском тематиком се могу посматрати и као паралелна вишеградска хроника. У њима су описани сви кључни догађаји живота касабе и њеног становништва“, истакла је Васићева.

Она је напоменула да је Андрић дјетињство провео у кући поред ћуприје у Вишеграду којом је дневно по неколико пута пролазио.

„Нобеловац каже да је касније видио Мост на Жепи, Козију ћуприју и Принципов мост и да му је можда било суђено да постане специјалиста за мостове и заиста Андрић је постао специјалиста за мостове, и исписао најљепше странице наше литературе“, нагласила је Васићева.

Члан Асоцијације средњошколаца БиХ Сара Кнежевић рекла је да је Андрићево стваралаштво битно за све.

„Он је свима нама у аманет оставио велики број књижевних дјела која нам помажу да се снађемо свакодневно у животу“, истакла је Кнежевићева.

Члан Савјета младих Мартина Самарџић рекла је да су на лијеп и занимљив начин приближили биографију и стваралаштво Ива Андрића, који је оставио велики траг у књижевности и који носи печат Вишеграда.

Након предавања у Градској галерији у Вишеграду отворена је изложба слика академске сликарке Весне Нешковић, а у организацији Народне библиотеке и Културног центра „Иво Андрић“ одржана је промоција књиге „Отисак нити“ књижевнице Сњежане Ђоковић из Источног Сарајева.

СРНА