Обиљежен Свјетски дан срца

29.09.2023.

Свјетски дан срца обиљежен је у Вишеграду бесплатном акцијом мјерења крвног притиска и нивоа шећера у крви коју је организовао Дом здравља.

Грађанима су овом приликом подијељени флајери под овогодишњим слоганом „Користи срце, упознај срце“.

Медицинска сестра у Дому здравља Драгана Рајак рекла је да је организовање ових активности прилика да се становницима Вишеграда укаже на значај превентивног дјеловања с циљем контроле кардиоваскуларних болести.

„Драго нам је да се велики број Вишеграђана одазвао нашој акцији и да смо на овај начин мотивисали људе да више размишљају о свом здрављу и важности превентивних прегледа“, навела је Рајакова.

Она је истакла да је фокус овогодишње кампање да људи првенствено упознају своје срце, односно да науче који су то повољни, а који ризични фактори који утичу на здравље овог органа.

„Како бисмо сачували своје срце неопходно је да контролишемо ниво шећера у крви, холестерол, крвни притисак и тјелесну тежину јер је то начин да помогнемо себи, али и олакшамо дијагностификовање“, додала је Рајакова.

Свјетски дан срца обиљежава се од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести.

СРНА