Обиљежен Свјетски дан менталног здравља

10.10.2018.

Центар за заштиту менталног здравља данас је у Вишеграду превентивним прегледима и едукацијом, те дијељењем промотивног материјала обиљежио 10. октобар – Свјетски дан менталног здравља.

Директор вишеградског Дома здравља Снежана Ђуровић каже да Центар за заштиту менталног здравља у овој установи располаже свим потребним документима и да се радно-окупационом терапијом сви пацијенти могу укључити у свакодневни живот и рад заједнице.

„То је стручан и образован кадар који се састоји од љекара специјалисте, психијатра, психолога, педагога, логопеда, радно-окупационог терапеута и медицинских сестара који професионално обављају свој посао, а односи се на дијагностику лијечења, превенцију, рехабилитацију и ресоцијализацију лица са менталним поремећајем“, појаснила је Ђуровићева.

Психолог у вишеградском Дому здравља Горица Томић рекла је да је циљ Центра да се обрати пажња на проблеме младих Вишеграђана и на њихово ментално здравље.

„Примјећујемо да је у Вишеграду у порасту број неуротских проблема попут анксиозних поремећаја, различитих социјалних фобија, поремећаја у исхрани, злоупотреба психоактивних супстанци, а у порасту је и вршњачко насиље“, истакла је Томићева.

Томићева је додала да се подизањем свијести код младих, њиховом едукацијом, али и едукацијом васпитача, просвјетних радника и родитеља може препознати симптоматологија било ког менталног поремећаја.

Према њеним ријечима, симптоме било ког менталног поремећаја или психичке кризе код младих не препознају ни они сами, него људи који се налазе у њиховом окружењу и који су у додиру са њима.

Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. октобра сваке године, од 1992. године, у организацији Свјетске федерације за ментално здравље и Свјетске здравствене организације, како би се подигла свијест о проблемима менталног здравља широм свијета.

Овогодишњи Свјетски дан менталног здравља организује се под слоганом „Млади и ментално здравље у свијету који се мијења“.

СРНА