Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом

03.12.2019.

Међународни дан лица са инвалидитетом обиљежен је данас и у Дому за та лица у Вишеграду у који је смјештено 185 корисница, али има потешкоће пословању јер му општине са којима сарађује дугују око 700.000 КМ.

Директор Дома за лица са инвалидитетом Зоран Васиљевић рекао је да је ово једина установа овог типа у БиХ и да сарађују са 50 општина.

„Имамо потешкоће у пословању, лошу наплату потраживања. Општине нам дугују око 700.000 КМ, тако да нам то отежава рад и овим путем апелујем на начелнике општина да нам редовно измирују обавезе како би квалитетније радили и пружали услуге нашим корисницама“, нагласио је Васиљевић.

Он је истакао да се ова установа бави смјештајем, збрињавањем, социјалном и медицинском рехабилитацијом лица ометених у развоју, те њиховом исхраном, васпитањем и радном окупацијом.

„Имамо добре услове за смјештај и боравак наших корисница. У установи има осам радионица гдје раде наши корисници, играоницу гдје их анимирамо и оспособљавамо за рад, тако да им живот чинимо садржајнијим и квалитетнијим“, истакао је Васиљевић поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који је обиљежен у Дому за лица са инвалидитетом.

Главна медицинска сестра Мирјана Боровчанин рекла је да лица са инвалидитетом имају дуготрајна тјелесна, ментална и интелектуална оштећења.

„Циљ наше установе је да наставимо побољшање живота наших корисница, пратимо њихово здравствено стање, те им пружимо адекватну његу“, истакла је Боровчанинова.

Она је нагласила да примарну здравствену заштиту реализују породични љекар и 13 медицинских техничара, чије се активности огледају у раном откривању и лијечењу болести.

„Постоји и надзор његоватељица које раде на бризи и хигијени корисница. Здравствена заштита подразумијева праћење здравственог стања и подјеле терапије“, додала је Боровчанинова.

Боровчанинова је похвалила сарадњу са Домом здравља Вишеград, Клиничко-болничким центром Фоча и Психијатријском болницом Соколац.

Социјални радник Слободанка Пољчић рекла је да је циљ ове установе да корисницама пруже помоћ и утиче на њихов свакодневни напредак.

„Кроз разне активности које организујемо настојимо да допринесемо њиховој што бољој социјалној интеграцији у друштвеној заједници. Такође, овог дана желимо да повећамо свијест код грађана и усмјеримо их у том правцу да што боље разумијемо потребе и проблеме ове популације и унаприједимо њихов положај“, истакла је Пољчићева.

СРНА