Обиљежен Дан руских добровољаца

12.04.2018.

Служењем парастоса на војничком гробљу Мегдан у Вишеграду данас је обиљежено 25 година од страдања руских добровољаца у посљедњем одбрамбено–отаџбинском рату у Републици Српској.

Представник Борачке организације Републике Српске Жељко Лалић рекао је да руски добровољци нису били никаква паравојна формација и нису имали своју сопствену команду, већ су били под командом Војске Републике Српске, равноправни са српским борцима.

„У великом дијелу борби истицали су се храброшћу. Они нису чинили никакве злочине, нити су били у прилици да то учине. То су били људи који су учествовали у борбама и бранили су своју браћу у вријеме када је Русија била много слабија него данас“, истакао је Лалић.

Ратни командант Друге подрињске бригаде Лука Драгићевић рекао је да су руски добровољци били изузетни борци, да су осим огромне моралне добити, моралног подстицаја, донијели нешто ново везано за борбу, а то је храброст, пожртвованост и оданост.

„Они су дошли из далеких руских крајева да се овдје боре, да помогну српском народу, Војсци Републике Српске и да учествују у нашој побједи и одбрани Републике Српске“, истакао је Драгичевић.

Мајка погинулог руског добровољца Људмила Богословска рекла је да су у Вишеград долазила руска дјеца и да су овдје и остала.

„Долазимо сваке године. Ваш град, ваша српска земља је наша друга земља и то што сте поставили крст на брду у част руских добровољаца, ми веома цијенимо“, додала је Богословски.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово дан када се треба присјетити сабораца из Русије и указати им поштовање, љубав, сјећање и захвалност за све оно што су чинили.

„Ту снагу коју су показали у свим претходним ратовима, али и у одбрамбено– отаџбинском рату преносимо на млађе генерације, да знају ко нам је помогао и ко је био уз нас, јер смо захваљујући племенитим и часним добровољцима сачували бројне животе“, додао је Ђуревић.

Он је истакао да је потребно свим снагама бранити културу, живот и оно што спаја два народа, јер је дужност сачувати своју вјеру, државност и народ.

„Не треба да заборавимо да је Русија велики пријатељ Срба, са којим дијели многе вриједности. Желим да се захвалим породицама руских добровољаца и да им пожелим да се овдје осјећају као код своје куће, јер је ово град који ће у Русима видјети своју праву браћу“, нагласио је Ђуревић.

На централни споменик руским добровољцима вијенце су положили начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, руска делегација породица погинилих бораца, представници Борачке организације Републике Српске и општинске Борачке организације Вишеград.

Вијенце су положили и представници Српско–руске заједнице „Завјет“, делегације са Косова и Метохије, Друштва црногорско–руског пријатељства „Петар Први“, „Ноћни вукови“ и Ветерани Ужица.

Делегације су посјетиле руско спомен–обиљежје на брду Град и Спомен-собу у Борачкој организацији Вишеград.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

СРНА