Обиљежен Дан Првог српског устанка и Дан бораца

14.02.2021.

Обиљежавање 217 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске почело је служењем парастоса у манастиру Добрун код Вишеграда.

На Споменик вожду Карађорђу у Добруну код Вишеграда данас су положени вијенци и цвијеће у знак сјећања на погинуле устанике у Првом српском устанку.

Вијенце су положили изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске у којој су посланици Перо Петровић, Љубиша Крунић и Александар Главаш, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор.

На Споменик вожду Карађорђу вијенце су положили и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, делегација општинске Борачке организације, те представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Срби су увијек били слободарски народ, али су истовремено били и страдалнички народ и кроз вијекове у борби за слободу платили су велику цијену животима многих часних и поштених Срба, рекао је у Вишеграду предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поводом обиљежавања Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Војске Републике Српске.

Он је подсјетио ду Срби у задњем одбрамбено-отаџбинском рату изгубили преко 23.000 најбољих синова Републике Српске и нгфласио да њихова жртва није узалудна.

„Имамо Републику Српску, имамо институције Српске и све док имамо наше институције имаћемо и слободу. Свима је јасно да тамо гдје Срби немају своје институције немају ни своју слободу и то видимо и данашњих дана и у непосредном окружењу. Зато треба да сви учинимо да се не дијелимо на политике, него да учинимо напор да сачувамо наше институције, да сачувамо слободу“, нагласио је Вишковић.

Он је истакао да Срби нису никада били народ који је ишао да окупира неког другог.

„Ми смо кроз вијекове само бранили наша огњишта, бранили нашу дјецу, нашу породицу и нашу светињу, а то је слобода. Нека вјечно живи српски народ и наша слобода, а свима онима који су учествовали у стварању и Републике Српске и наше слободе, вјечна слава и хвала“, рекао је Вишковић новинарима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Вишеграду да се Дан бораца Републике Српске и 217 година од Првог српског устанка обиљежава у тешким условима, јер је поново Српска, као ко зна колико пута раније, удруженим снагама међународне заједнице нападнута на многим пољима.

„Покушавају нешто слично као у прошлом систему када су нам забранили и нисмо могли деценијама да споменемо ни да се сјетимо јавно својих жртава, многих страдалих, од Јасеновца до ријеке Дрине, до Брода. Сада нам желе наметнути закон којим би нам забранили да говоримо истину о догађајима из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата“, рекао је Савчић новинарима послије помена и полагања вијенаца у оквиру обиљежавања Дана бораца Републике Српске и 217 година од Првог српског устанка.

Он је нагласио да многи желе неке теме да прогласе својеврсним табуом, забрањеном темом о којој се не може и не смије причати.

„Раде то зато што не желе да утврде истину, зато што не желе да путем истине идемо ка путу помирења, а са помирењем да обезбиједимо неки нормалан живот овдје“, истакао је Савчић.

Он је нагласио да је задатак бораца и свих институција Републике Српске да одбране истину о нашем одбрамбено-отаџбинском рату и да та истина буде документована, да буде чврсто зацементирана и да буде сваком нашем грађанину доступна.

„Залагаћу се да се сви будући догађаји од републичког значаја обиљежавају на много садржајнији начин који ће имати за циљ да говоримо о догађајима који су везани за тај датум. Желимо да идуће године, ако то буде на овом мјесту, говоримо о догађајима који су се десили овдје, па да немамо само једну истину која се форсира из једног центра“, навео је Савчић.

Он је истакао да радна група формирана од Владе Републике Српске, односно Министарстарства рада и борачко-инвалидске заштите, ради на свеобухватној анализи стања у области борачко-инвалидске заштите.

„Вшимо анализу сваког права из постојећег закона о правима бораца. Има идеја да се ради нови закон и на крају ћемо да видимо које мишљење ће превладати, али је жеља, тежња и намјера да се положај бораца побољша, прије свега незапослених демобилисаних бораца. Ми смо кроз буџет за 2021. годину обезбиједили средства за самозапошљавање и обезбиједили средства за помоћ привреди за враћање пореза и доприноса“, рекао је Савчић.

На тај начин, рекао је он, ако би искористили потпуно оба програма могло би се ријешити питање више од осам хиљада незапослених демобилисаних бораца.

„Морамо тражити рјешење и имамо идеје како да нађемо рјешење за оне који нису из било ког разлога способни да раде и привређују и да сами обезбиједе егзистенцију“, рекао је Савчић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор рекао је да му је задовољство што је у име Владе Републике Србије на свечаности гдје двије српске државе обиљежавају Сретење и славе српске борце.

„Српске државе и Срби су врло често у историји били у прилици да Сретење користе као дан окупљања, сабирања или да крену у борбу за ослобођење или да се баве уређењем своје државе доношењем устава. Сретење је увијек у српској историји познат датум и увијек велики“, навео је Капор.

Он је нагласио да данашњи датум и мјесто обавезује да не заборавимо ни Сретење ни те устанке, али ни све остале борце који су током историје, па и ове најновије наше историје, уградили у српске државе оно највеће што су имали, а то су њихови животи.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ове године скромније обиљежавање Првог српског устанка и Дана бораца Војске Републике Српске.

„Ово је дан када се сјећамо свих који су стварали Републику Српску и не само Српску него и све српске државе вијековима уназад. На нама је да дамо допринос да се сва та дешавања и догађаји не забораве и да чувамо нашу Републику Српску“, истакао је Ђуревић.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.