Обиљежен „Дан отворених врата“

13.03.2018.

У Вишеграду је данас, у оквиру пројекта „ПРО-будућност“, одржан „Дан отворених врата“, на којем је учествовало 20 младих представника цркава и вјерских заједница, те образовних институција из ове општине.

Учесници су посјетили Цареву џамију, Храм Светог цара Лазара у Андрићграду и зграду бивше синагоге.

Стручни савјетник за Међурелигијско вијеће у БиХ Емир Ковачевић рекао је да су учесници имали прилику да упознају једни друге на бољи начин и да је у сваком од ових вјерских објеката учеснике дочекао вјерски службеник који је испричао основе вјеровања и информације о том вјерском објекту.

Професор српског језика и књижевности у вишеградској Средњој школи „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да су пунољетни ученици, који су изразили жељу да учествују и упознају различитости, посјетили Цареву џамију, Храм Светог цара Лазара у Андрићграду и двориште синагоге која је саграђена 1905. године и која нема функцију храма, али је значајан културно-историјски споменик и говори о постојању Јевреја на овом простору.

Свештеник Александар Топаловић рекао је да је организован сусрет омладине исламске и православне.

„Надамо се да ће у овим нашим акцијама кроз разумијевање, објашњавање наших религија достићи да у умовима и срцима наших младих порасте тежња за толеранцијом и разумијевањем других“, нагласио је Топаловић.

Ученик Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду Марија Илић рекла је да је ово једно прелијепо искуство. „Уживала сам слушајући свештена лица како говоре. Мислим да чешће треба да имамо оваква дешавања у нашем граду“, каже Илићева.

„Дан отворених врата“ одржан је у организацији Међурелигијског вијећа у БиХ и Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/.

Пројекат реализује „Католик рилиф сервис“ у сарадњи с Институтом за развој младих „Култ“, „Каритасом“, Форумом грађана Тузла, Хелсиншким парламентом грађана Бањалука и Нансен дијалог центром из Мостара.

СРНА